Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό έρευνα οίκοι αξιολόγησης για το subprime

Μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκληθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την αποτυχία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να αντιδράσουν εγκαίρως, προειδοποιώντας τους επενδυτές για τους κινδύνους που ενέχει μια επένδυση σε χρεόγραφα με αντίκρισμα στα ριψοκίνδυνα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ, τον κλάδο που πυροδότησε την τρέχουσα παγκόσμια κρίση στις αγορές. Η Κομισιόν ανοίγει έρευνα για το ζήτημα.

του Tobias Buck από τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξαγάγει έρευνα στις εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς έχει δημιουργηθεί μεγάλη δυσαρέσκεια για την αργοπορία τους να ανταποκριθούν στην κρίση των επισφαλών ενυπόθηκων δανείων.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, όπως και άλλοι επικριτές, πιστεύουν ότι οι οίκοι δεν αντέδρασαν εγκαίρως προειδοποιώντας τους επενδυτές για τους κινδύνους που ενέχει μια επένδυση σε χρεόγραφα με αντίκρισμα στα ριψοκίνδυνα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ, τον κλάδο που πυροδότησε την τρέχουσα παγκόσμια κρίση στις αγορές.

Στις ΗΠΑ, ο κ. Barney Frank, δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ακροάσεις σχετικά με την εμφάνιση των οίκων αξιολόγησης τον επόμενο μήνα, τονίζοντας ότι οι οίκοι ”δεν έκαναν καλή δουλειά” στην τρέχουσα κρίση.

Οι τράπεζες έκαναν την πρώτη προειδοποίηση για ενδεχόμενη κρίση στην αγορά subprime πέρσι. Έφτασε όμως η φετινή άνοιξη για να αρχίσουν οι S&P και Moody’s να υποβαθμίζουν αισθητά τις αξιολογήσεις των χρεογράφων με αντίκρισμα σε στεγαστικά δάνεια.

”Η τιτλοποιημένη αγορά στεγαστικών πιστώσεων δεν θα είχε μεγαλώσει τόσο, εάν δεν την ευνοούσαν οι βαθμολογίες που έδιναν ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης,” δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ο κ. Charlie McCreevy, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με τα ανώτατα στελέχη της S&P και εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αγορά επισφαλών στεγαστικών πιστώσεων και την προφανώς αργοπορημένη αντίδραση ορισμένων οίκων.

Ο ίδιος έχει καλέσει Ευρωπαίους αξιωματούχους της αγοράς σε συνάντηση τον Σεπτέμβριο, για να συζητηθεί το θέμα των οίκων αξιολόγησης και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα δομημένα κατ’ αξιολόγηση επενδυτικά προϊόντα.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v