Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπες με καταναλωτική ύφεση οι ΗΠΑ

Η κρίση που ξεκίνησε από τη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ επεκτείνεται σε κάθε τομέα της οικονομίας και ταυτόχρονα ”μεταναστεύει” σε Ασία και Ευρώπη. Η επόμενη φάση της πιθανώς να είναι η εμφάνιση της πρώτης καταναλωτικής ύφεσης στις ΗΠΑ από το 2001.

του David Rosenberg, οικονομολόγου της Merrill Lynch,

από τη στήλη Market Insight

Ποτέ πριν η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει στηριχθεί τόσο πολύ στις αγορές πίστης και στη μόχλευση, όσο αυτή που βιώνουν οι ΗΠΑ από το 2001. Όμως, πάντα υπήρχε το ερώτημα –όχι εάν αλλά- πότε η διάχυτη ρευστότητα θα αποστραγγιστεί.

Τελικώς αυτό συνέβη. Οι πιέσεις στο σύστημα, οι οποίες ξεκίνησαν από τη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, επεκτάθηκαν όχι μόνο σε θεωρούμενα ”υψηλού κινδύνου” (αλλά και υψηλών αποδόσεων) επενδυτικά οχήματα, αλλά και στην ”καλή” στεγαστική αγορά. Παράλληλα ”μετανάστευσαν” πλήττοντας hedge funds σε Ευρώπη και Ασία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης θα είναι βαθιές και σημαντικές, με κυριότερη την ύπαρξη ισχυρού πλήγματος στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, αλλά και στην πορεία κερδοφορίας κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Ο επόμενος που θα πληγεί είναι ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής.

Καθώς οι πιστωτές γίνονται όλο και πιο ”σφιχτοί”, αφαιρούν από την αγορά ρευστότητα, σε μία περίοδο που η αμερικανική οικονομία την έχει απεγνωσμένα ανάγκη. Η ανάπτυξη βρίσκεται κοντά στο 2%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση δεν ενισχύεται υψηλότερα του 1%.

Σύμφωνα με το δικό μας ”μοντέλο μέτρησης”, όσοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν φέτος ανάπτυξη μεταξύ 2,5% και 3% είναι, μάλλον, υπεραισιόδοξοι. Ανάπτυξη κοντά στο 1,8% φέτος και 1,5% το 2008 είναι πολύ πιο ορθές προβλέψεις.

Παράλληλα αναμένουμε ότι στο α’ εξάμηνο του 2008 θα σημειωθεί, για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια, ύφεση στην κατανάλωση. Αναμένουμε ότι η μέση αύξηση της κατανάλωσης δεν θα ξεπεράσει το 0,5% για το 2008 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2%).

Σαφώς και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να νιώθουν το πρόβλημα. Αποτέλεσμα να υποβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας. Ίσως εντός των επόμενων εβδομάδων η Fed να αποφασίσει να ”ξεχάσει” τον πληθωρισμό και να στρέψει το βλέμμα της στην ανισορροπία των αγορών.

Κατά την άποψή μας η Fed θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογίζουν αναλυτές και αγορές, ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι αγορές συνεχίζουν να υποχωρούν. Υπολογίζουμε ότι η μείωση θα λάβει χώρα εντός του Οκτωβρίου.

Το σίγουρο είναι ότι η κίνηση της Fed θα αποτελέσει έναν παράγοντα ανακούφισης οικονομίας και αγορών, όποτε και εάν συμβεί.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v