Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall μετά την παρέμβαση της Fed

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές τους, καθώς η μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης από την Federal Reserve περιόρισε σε έναν βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων. Ισχυρά κέρδη και για τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές τους, καθώς η μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης από την Federal Reserve περιόρισε σε έναν βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων.

Ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν έντονα ανοδικά, ανταποκρινόμενοι στην κίνηση της Federal Reserve να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης (discount rates) κατά 50 μονάδες βάσης, από 6,25% σε 5,75%, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε σημαντικά και το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα επεσήμανε ότι θα προβεί σε μείωση και του βασικού της διατραπεζικού επιτοκίου εάν κριθεί αναγκαίο.

Όπως εξάλλου αναφέρει ο αναλυτής της Cowen & Co. Mike Malone, η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ”ήταν περισσότερο συμβολική και δείχνει την πρόθεση της Federal Reserve να προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις στην περίπτωση που χειροτερεύσουν οι συνθήκες στην αγορά”.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση 233 μονάδες υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 13.079,08 μονάδες, με κέρδη 1,82%, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 1,30%.

Ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.505,03 μονάδες, με κέρδη 2,20% για την ημέρα αλλά απώλειες της τάξης του 1,50% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 2,46% υψηλότερα και έκλεισε στις 1.445,93 μονάδες, με τις απώλειες του δείκτη για την εβδομάδα να διαμορφώνονται στο 0,5%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Countrywide Financial Corp., της μεγαλύτερης εταιρίας χορήγησης ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, μετά την αναβάθμιση της μετοχής σε ”neutral” από ”sell” από την Banc of America Securities.

Ενισχυμένη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και η μετοχή της Hewlett-Packard, η οποία ανακοίνωσε αύξηση καθαρής κερδοφορίας στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης της τάξης του 29%.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο τίτλος της Exxon Mobil, ενισχυμένος από την ανοδική πορεία της πετρελαϊκής τιμής.

Εν τω μεταξύ, κέρδη 1,38% κατέγραψε το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το αργό πετρέλαιο, το οποίο έκλεισε στα 71,98 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ωστόσο προηγουμένως κινηθεί μέχρι και τα 72,54 δολάρια.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 3,07%, στα 46,01 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής εκτινάχθηκε 4,97%, στα 11,19 δολάρια. Άνοδος 1,54% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,79 δολάρια.

Η μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης από την Federal Reserve ανέτρεψε το σκηνικό και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι οποίες αν και αρχικά κινούνταν σε θετικό έδαφος έκλεισαν τελικά με ισχυρά κέρδη.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 3,5%, στις 6.064,20 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε άνοδο 1,49% και έκλεισε στις 7.378,29 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,86% και διαμορφώθηκε στις 5.363,63 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v