Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερες σκέψεις μετά την εκτίναξη στη Wall

Διατηρεί σημαντικά κέρδη αυτή την ώρα η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με την αρχική εκτίναξη να εξασθενεί, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την κίνηση της Federal Reserve για μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης κατά 50 μ.β. Ράλι για χρηματοοικονομικούς τίτλους. Ελπίδες για μείωση επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Στο +3,5% έκλεισε το Λονδίνο, σημαντικά κέρδη σε Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Διατηρεί σημαντικά κέρδη αυτή την ώρα η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με την αρχική εκτίναξη να εξασθενεί, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την κίνηση της Federal Reserve για μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης κατά 50 μ.β.

Ειδικότερα, η Fed προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης (discount rates) κατά 50 μονάδες βάσης, από 6,25% σε 5,75%.

Σύμφωνα με τη δήλωση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ”οι συνθήκες στην αγορά έχουν χειροτερέψει και μπορούν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η Fed παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να δράσει όπως απαιτείται για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις διαταραχές στις αγορές”.

Η είδηση προκάλεσε ανατροπή του σκηνικού των τελευταίων ημερών στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι το κλίμα ευφορίας οφείλεται και στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα καθησύχασε τους επενδυτές ότι θα προβεί σε μείωση και του βασικού της διατραπεζικού επιτοκίου εάν κριθεί αναγκαίο.

”Η κίνηση της Fed αποτέλεσε μια ιδιαίτερα θετική έκπληξη. Οι επενδυτές δείχνουν να αποτιμούν μια ισχυρή πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο”, αναφέρει ο Owen Fitzpatrick, αναλυτής της Deutsche Bank.

Παράλληλα, ο Μike Malone, αναλυτής της Cowen & Co. αναφέρει ότι η κίνηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι κυρίως συμβολική και δείχνει ότι η Fed είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης στις αγορές.

Στη Wall, σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές που δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της κρίσης ρευστότητας και των προβλημάτων στην αγορά subprime των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο τίτλος της Countrywide Financial καταγράφει κέρδη 11% ενώ ανοδικά κινούνται και οι τίτλοι χρηματιστηριακών, επενδυτικών εταιριών και τραπεζών.

Ο Dow Jones κινείται αυτήν την ώρα στις 12.996,25 μονάδες, με κέρδη 1,16% ή 150 μονάδες μετά την αρχική εκκίνηση με άνοδο 350 μονάδων. Ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,39%, στις 2.484,04 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 1,54% υψηλότερα, στις 1.433,42 μονάδες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, σημειώθηκε ισχυρό ράλι στις ευρωαγορές, οι οποίες διαπραγματεύονταν σε αρνητικό έδαφος από το πρωί. Τελικώς, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 3,5% στις 6.064,2 μονάδες, ενώ κέρδη 1,49% στις 7.378,29 μονάδες σημείωσε ο DAX στη Φρανκφούρτη. Κέρδη 1,86% για τον CAC στο Παρίσι, στις 5.363,63 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v