Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ενέργειες της Fed και οι αγορές

Οι μετοχικές αποτιμήσεις δεν φαίνεται πιθανόν να καταρρεύσουν. Καλό θα ήταν, λοιπόν, εάν πριν από έναν μήνα προχωρήσατε σε αγορές μετοχών, να μην τρομάξετε από την κρίση και να προχωρήσετε σε ρευστοποιήσεις. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τη ”ρότα” που θα ακολουθήσουν οι αγορές.

Από τη στήλη ”Editorial Comment” των ”Financial Times”



Μετά την τελευταία παρέμβαση της Federal Reserve, οι επενδυτές που ποτέ δεν έχουν ανησυχήσει για την αποτίμηση των εγγυημένων χρεωστικών υποχρεώσεων (CDO’s) θα πρέπει να έχουν αρχίσει να προβληματίζονται. Όμως, για έναν μέσο επενδυτή με σύνταξη, ενυπόθηκο δάνειο και λίγα χρήματα στο χρηματιστήριο, η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνει τίποτε.



Η κρίση στις αγορές ξεκίνησε από τα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια χαμηλής φερεγγυότητας, αλλά δεν έχει πλέον να κάνει με αυτά. Δύο πράγματα έχουν συμβεί: Πρώτον, επειδή κανείς δεν γνωρίζει ποιες τράπεζες και ποια αμοιβαία έχουν χάσει χρήματα από τη subprime αγορά, οι πιστωτές είναι καχύποπτοι και δεν δανείζουν σε κανέναν. Δεύτερον, καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη σε μετοχές οι οποίες στηρίζονται σε περιουσιακά στοιχεία –μεταξύ των οποίων και τα στεγαστικά δάνεια στη δευτερογενή αγορά–, κανείς δεν μπορεί ούτε να τις πουλήσει ούτε ακόμη και να τις αξιολογήσει.

Οποιοσδήποτε έχει δανειστεί για να αγοράσει μετοχές –κάτι που ισχύει για αρκετές τράπεζες– έχει πρόβλημα. Οι δανειστές θέλουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά η πώληση των μετοχών είναι εξαιρετικά δύσκολη και ως εκ τούτου υπάρχει έλλειμμα μετρητών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων και πιθανώς να συνεχιστεί.

Εδώ εισέρχονται η Fed και η ΕΚΤ. Θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι εξαρχής: η Fed δεν μείωσε τα επιτόκια την Παρασκευή, αν και όλοι συμπεριφέρονταν ως να έπραξε ακριβώς αυτό. Το μόνο που έκανε ήταν να μειώσει το ”πέναλτι” που χρεώνει στις εμπορικές τράπεζες που δανείζονται απευθείας από αυτήν και όχι από κάποιον άλλο χρηματοοικονομικό οργανισμό και συμφώνησε να διατηρήσει την παροχή αυτών των άμεσων δανείων για διάστημα 30 ημερών.

Είναι μία λογική κίνηση να θέλεις να διατηρήσεις τη ρευστότητα των τραπεζών και η περίοδος των 30 ημερών ίσως αποδειχτεί αρκετή για να φέρει ισορροπία στις αγορές, μαζί με τις ”ενέσεις” ρευστότητας που έχουν πραγματοποιήσει η Fed, η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πότε η Fed θα μειώσει τα πραγματικά επιτόκια. Δεν θα ήταν ορθό οι αγορές να προεξοφλούν μία τέτοια κίνηση, εκτός εάν καταστεί απόλυτα σαφές ότι τα προβλήματα βλάπτουν και την πραγματική οικονομία.

Οι ιδιώτες επενδυτές καλούνται να αποφασίσουν εάν ήρθε η στιγμή να αγοράσουν μετοχές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 10% από τα υψηλότερα επίπεδά τους και μάλιστα σε όλες τις αγορές ανά την υφήλιο. Στη Βρετανία οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από ένα έτος. Στις ΗΠΑ βρίσκονται περίπου 15% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2006.

Ως εκ τούτου, η πτώση δεν έκανε τις αγορές φθηνές. Αν και το P/E του S&P 500 στο 15 θεωρείται ιδιαίτερα λογικό, τα αναμενόμενα κέρδη εξακολουθούν να είναι υψηλά και οι πιθανότητες ”γέρνουν” περισσότερο στο να υποχωρήσουν παρά στο να ενισχυθούν περαιτέρω. Άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Β. Αμερική, εξακολουθούν να είναι ακριβά, εάν συγκριθούν με τον μέσο ιστορικό τους όρο.

Η αγορά έχει παραμείνει ακριβή εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να προσπαθείς να προβλέψεις πότε θα υποχωρήσει είναι επικίνδυνο και συνήθως μη κερδοφόρο παιχνίδι. Η τρέχουσα κρίση μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε bear market: προβλήματα στον δανεισμό σημαίνουν λιγότερες εξαγορές και αγορές ιδίων μετοχών, δύο ”κινήσεις” που στηρίζουν τις μετοχικές αξίες. Όμως, με την παγκόσμια οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται με πολύ καλό ρυθμό κρίνεται μάλλον απίθανο οι μετοχικές αξίες να καταρρεύσουν. Εάν αισθανθήκατε ευτυχής πριν από έναν μήνα αγοράζοντας μετοχές, καλό θα ήταν να μην τις πουλήσετε τώρα.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v