Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψε λίγο πριν την λήξη η Wall Street

Ανέκαμψε λίγο πριν το τέλος η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones και τον Nasdaq να επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο, καθώς το ράλι που κατέγραψαν οι βραχυπρόθεσμοι δανειακοί τίτλοι του δημοσίου ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της. Θετικά λειτούργησε και η νέα ”ένεση” ρευστότητας ύψους 3,5 δισ. δολαρίων από τη FED. Με κέρδη έκλεισαν Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Ανέκαμψε λίγο πριν το τέλος η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones και τον Nasdaq να επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο, καθώς το ράλι που κατέγραψαν οι βραχυπρόθεσμοι δανειακοί τίτλοι του δημοσίου ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της. Θετικά λειτούργησε και η νέα ”ένεση” ρευστότητας ύψους 3,5 δισ. δολαρίων από τη FED.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω θετικού κλίματος, στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων πιστωτικής διευκόλυνσης από την Federal Reserve την Παρασκευή.

Στη συνέχεια όμως και μετά την προειδοποίηση της εταιρίας χορήγησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Thornburg Mortgage Inc. ότι θα εμφανίσει κεφαλαιακές απώλειες στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, η αγορά υποχώρησε καθώς αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι των επενδυτών ότι συνεχίζεται η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης όμως και μετά την νέα ”ένεση” ρευστότητας ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα από την Federal Reserve, αλλά και το ράλι των βραχυπρόθεσμων δανειακών τίτλων του δημοσίου, που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις για νέα μείωση των επιτοκίων από την Fed, η αγορά επέστρεψε σε ανοδικό μονοπάτι.

Έτσι, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 13.121,35 μονάδες, με άνοδο 0,32%, ο Nasdaq έκλεισε στις 2.508,59 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,14%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα (-0,03%), στις 1.445,55 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικά ενισχυμένος έκλεισε ο τίτλος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας οικιακού εξοπλισμού στις ΗΠΑ, Lowe’s, μετά την ανακοίνωσή της ότι η καθαρή κερδοφορία της στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο εμφάνισε αύξηση της τάξης του 9%.

Με κέρδη έκλεισε επίσης η μετοχή της Dell, μετά την ανακοίνωση ότι η WR Hambrecht ξεκινά κάλυψη του τίτλου δίνοντας σύσταση ”buy” και τιμή-στόχο στα 34 δολάρια ανά μετοχή.

Στο προσκήνιο βρέθηκε ο τίτλος της HSBC Holdings, η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Lone Star για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην Korea Exchange Bank.

Αντίθετα, με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίασης ο τίτλος της εταιρίας χορήγησης ενυπόθηκων δανείων Thornburg Mortgage, μετά την προειδοποίησή της ότι στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης θα εμφανίσει κεφαλαιακές απώλειες ύψους 930 εκατ. δολαρίων.

Υποχώρηση κατέγραψε επίσης η μετοχή της Countrywide Financial, μετά το δημοσίευμα της The Wall Street Journal ότι η εταιρία προχωρά σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πτωτικά κινήθηκε και ο τίτλος της Deutsche Bank, μετά το δημοσίευμα της Financial Times ότι η τράπεζα άντλησε κεφάλαια από την Federal Reserve, προκειμένου να ενισχύσει την κίνηση αυτή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.



Εν τω μεταξύ, απώλειες της τάξης του 1,19% κατέγραψε το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου (σειράς Σεπτεμβρίου) στο κλείσιμο της αγοράς στη Νέα Υόρκη, διαμορφούμενο 71,12 δολάρια το βαρέλι, μετά από την είδηση ότι ο τυφώνας Dean μάλλον θα παρακάμψει τον κόλπο του Μεξικού, με αποτέλεσμα να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για την επίπτωσή του στις μονάδες παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή.

Το δικαίωμα της 3E ενισχύθηκε κατά 2,02%, στα 46,94 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε 2,95%, στα 10,86 δολάρια. Απώλειες 0,44% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,72 δολάρια.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.078,70 μονάδες, με κέρδη 0,24%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε 0,40% και ολοκλήρωσε στις 7.407,53 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.399,38 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v