Τάσεις ρευστοποιήσεων στις ευρωαγορές (update)

Συνέχεια των τάσεων ρευστοποίησης παρατηρείται στις ευρωαγορές, μετά και την υποχώρηση της Wall Street για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Κινητικότητα εμφανίζουν οι τράπεζες λόγω της UBS αλλά και οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω Bayer. Στα υψηλά 16 μηνών εκτινάχθηκε ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία.

Πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από την εξασθένηση της Wall Street για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι, μετά την εκτίναξη των βασικότερων χρηματιστηριακών δεικτών την προηγούμενη εβδομάδα σε νέα υψηλά ενός και πλέον έτους, η όποια διόρθωση θεωρείται αναμενόμενη.

Ιδιαίτερο βάρος δίνουν σήμερα οι επενδυτές στις τράπεζες, λόγω της UBS. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη από το 2000, τα οποία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κινητικότητα εμφανίζει και η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Βayer. Το γ΄ τρίμηνο της εταιρίας ήταν ζημιογόνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που ήταν προσοδοφόρο. Τα στοιχεία ωστόσο ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε επίπεδο προ φόρων και τόκων η Bayer κατέγραψε κέρδη 21 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι εξαγωγές στη Γερμανία ενισχύθηκαν για τέταρτο μήνα ανάμεσα στους πέντε τελευταίους, τον Σεπτέμβριο, διαμορφούμενες κατά 5,3% υψηλότερα. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές παρουσίασαν μικρότερη αύξηση, που άγγιξε μόλις το 1,2%.

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για τον δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία ο οποίος εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο στις 67,2 μονάδες, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα των 16 τελευταίων μηνών, από 60,3 τον Οκτώβριο, καταδεικνύοντας ότι η πορεία ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης έχει τονώσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προεξοφλούσαν την ενίσχυση του δείκτη στις 65 μονάδες.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται κατά 0,81% χαμηλότερα, στις 3.715 μονάδες, ο CAC-40 υποχωρεί κατά 0,85%, στις 3.396 μονάδες, ενώ στην αγορά του Λονδίνου ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.325 μονάδων, με πτώση 0,38%.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v