Με απώλειες ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street

Με ρευστοποιήσεις, που εντάθηκαν κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall Street, ελλείψει μάλιστα και μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Με απώλειες έκλεισε και η Ευρώπη.

Αρνητικό ήταν το κλίμα στην αμερικανική αγορά, με τις πιέσεις μάλιστα να εντείνονται στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις, ελλείψει και μακροοικονομικών ειδήσεων.

Απώλειες στο κλείσιμο και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αρνητικά ωστόσο λειτούργησαν για την αγορά, και ιδιαίτερα για τον Nasdaq, δύο δυσμενείς ανακοίνωσεις, από την εταιρία ερευνών Forrester Research και την Merrill Lynch.

Ειδικότερα, η Forrester Research δημοσιοποίησε έρευνά της για τον τεχνολογικό κλάδο, σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες θα παραμείνουν επιφυλακτικές σχετικά με τις δαπάνες σε τεχνολογικό εξοπλισμό και το 2004.

Εξάλλου, η Merrill Lynch σε ανάλυσή της κατατάσσει τον τεχνολογικό κλάδο ως τον ”λιγότερο αγαπημένο”, κυρίως εξ αιτίας του υπερβολικού over-valuation αλλά και των standards με τα οποία ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα.

Αντίθετα, κέρδη 2% κατέγραψε η IBM, ύστερα από δημοσίευμα του περιοδικού Barron’s το οποίο επικροτεί τη στρατηγική της εταιρίας για τις εξαγορές.

Η Intel δεν κατόρθωσε να συγκρατήσει τα αρχικά της κέρδη υποχωρώντας περί το 1%, ύστερα από την αναβάθμισή της σε overweight από neutral, από την JP Morgan, καθώς και τη θετική αναθέωρηση των εκτιμήσεων της επενδυτικής τράπεζας για τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου αλλά και του έτους της Intel.

Παράλληλα, η Merrill Lynch προχώρησε σε αναβάθμιση και άλλων εταιριών επεξεργαστών, όπως η Linear Technology, η Microchip Technology, η Semitech, η Maximum Integrated και η Xilinx. Ωστόσο, οι μετοχές όλων υποχώρησαν περί το 2%-4%.

Απώλειες σημείωσε η Hewlett-Packard, καθώς η Goldman Sachs επαναδιατύπωσε τη σύσταση overweight, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η μετοχή της θα διαπραγματευόταν ”καλύτερα” σε discount 20% έναντι της IBM.

Η Εθνική σημείωσε πτώση 0,88% στα 4,48 δολάρια, ενώ ο ΟΤΕ έκλεισε με άνοδο 0,18% στα 5,63 δολάρια. Η διαμορφώθηκε στα 20 δολάρια.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 9756,53 μονάδες με απώλειες 0,54% ενώ και ο S&P σημείωσε πτώση 0,58% στις 1047,11 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε περί το 1,48% στις 1941,64 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,80% στις 4341,8 μονάδες, ενώ πτώση κατά 0,96% σημείωσε και ο DAX στις 3746,24 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,81% στις 3425,19 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v