ΠΟΕ: Παράνομοι οι δασμοί των ΗΠΑ στο χάλυβα

Την πιθανότητα οι ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα να δεχτούν τους υψηλότερους δασμούς στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αναφέρουν σε τηλεγράφημά τους οι Financial Times, καθώς ο ΠΟΕ κήρυξε ”παράνομους” τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα.

ΠΟΕ: Παράνομοι οι δασμοί των ΗΠΑ στο χάλυβα
Αντιμέτωπες με τους υψηλότερες δασμούς που έχουν επιβληθεί στην ιστορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) φέρνει τηλεγράφημα των Financial Times τις ΗΠΑ, καθώς το αρμοδιο όργανο του Οργανισμού κήρυξε παράνομους τους δασμούς που επιβάλλει η χώρα στις εισαγωγές χάλυβα.

Ο Πασκάλ Λαμύ, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Εμπορίου, δήλωσε ότι η ΕΕ μπορεί να επιβάλλει δασμούς 8%-30% επί των εισαγωγών ύψους 2,2 δισ. δολαρίων των αμερικανικών προϊόντων (αρχής γενομένης από την 15η Δεκεμβρίου), εάν οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τους δασμούς στο χάλυβα.

Χαρακτηριστικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εκπρόσωπο του κ. Λαμύ, αναφέρουν ότι ”η υπόθεση τώρα βρίσκεται στα χέρια του Αμερικανού προέδρου”.

Το ζήτημα έφεραν στον ΠΟΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία και η Βραζιλία.

Η ανακοίνωση του Εφετείου του ΠΟΕ, στηρίχτηκε σε προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικοί δασμοί που επιβλήθηκαν σε κάποιες εκ των εισαγωγών χάλυβα το Μάρτιο του 2002, παραβιάζουν τους κανονισμούς του παγκόσμιου εμπορίου.

Επιπλέον, απαιτούσαν από την Ουάσιγκτον να αποδείξει ότι η κίνησή της αυτή ερχόταν ύστερα από απροσδόκητη αύξηση των εισαγωγών χάλυβα, που κατάφερνε πλήγμα στις εγχώριες εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v