To γεν ”κίνητρο” ρευστοποιήσεων για το Τόκιο

Τη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων εβδομάδων κατέγραψε η αγορά του Τόκιο, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών της Ιαπωνίας. Αφορμή έδωσε η ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών.

Αρνητικό κλίμα επικράτησε στην αγορά του Τόκιο λόγω της ανατίμησης του γεν, κυρίως έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στα υψηλότερα σχεδόν επίπεδα των 3 τελευταίων ετών.

Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω ανατίμηση καθιστά τα ιαπωνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά, ασκώντας έτσι αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις των μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η ισοτιμία δολαρίου -γεν άγγιξε τα 108 γεν σήμερα.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων των επενδυτών βρέθηκε η μετοχή της Toyota Motor. Το 80% των κερδών της εταιρίας προέρχεται από τις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα ας υπενθυμιστεί ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία είχε προειδοποιήσει ότι η ανατίμηση του γεν θα ”αφαιρέσει” 210 δισ. γεν (ή 1,9 δισ. δολ) από τα λειτουργικά κέρδη της χρήσης 2003.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της Sony Corp. Στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών υποχώρησε και η μετοχή της Yahoo Japan Corp, σημειώνοντας απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

O δείκτης Nikkei κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των δύο τελευταίων εβδομάδων, κλείνοντας στις 10.207 μονάδες, κατά 2,83% χαμηλότερα. Στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διαμορφώνεται στις 11.946 μονάδες, με απώλειες 1,73%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v