Οι εξαγωγικές ώθησαν το Τόκιο

Με κέρδη έκλεισε η αγορά του Τόκιο, μετά το μίνι ράλι που παρατηρήθηκε στις μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών όπως της Toyota Motor και τις Canon, με αφορμή τα σημάδια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Υποτονική ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα εν όψει και των εκλογών που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Θετικό κλίμα επικράτησε στην αγορά του Τόκιο, με αφορμή τις ενδείξεις δυναμικής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία κατ΄ επέκταση ευνοεί και τις πωλήσεις των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών της Ιαπωνίας.

Την ίδια στιγμή τα futures του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Ιαπωνίας σημείωσαν το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τις 11 Σεπτεμβρίου του 1989, καθώς κατά τη διάρκεια των 10 τελευταίων συνεδριάσεων δέχονται πιέσεις.

Στο μικροσκόπιο των αγοραστών βρέθηκαν οι μετοχές της Canon Corp. αλλά και της Toyota Motor, οι οποίες βρήκαν ”στήριγμα” στα στοιχεία για τη ραγδαία υποχώρηση των νέων αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αφού ανακάμπτει η αμερικανική αγορά εργασίας τότε οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δαπάνες τους άρα και να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα από το εξωτερικό.

Το 80% των λειτουργικών κερδών της Toyota αξίζει να επισημανθεί ότι προέρχεται από τις ΗΠΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Canon φτάνει στο 70%.

O όγκος των συναλλαγών στην ιαπωνική αγορά ήταν περιορισμένος εν όψει και των εκλογών, που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,73% στις 10.628 μονάδες ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng διαμορφώνεται στις 12.190 μονάδες κατά 0,33% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v