Στη δίνη των macro η αγορά του Τόκιο

Στη δίνη των απογοητευτικών μεγεθών για τις δαπάνες των νοικοκυριών της Ιαπωνίας βρέθηκε η αγορά του Τόκιο, κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος. Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν κυρίως η Mizuho Financial Group αλλά και η 7-11 Japan Co.

Με πτώση έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος η αγορά του Τόκιο, καθώς οι επενδυτές βρήκαν κίνητρο για ρευστοποιήσεις στα χειρότερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,9% τον Σεπτέμβριο, σε υπερδιπλάσιο δηλαδή ποσοστό από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές. Την ίδια στιγμή η ανεργία παρέμεινε στο 5,1%.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με ενδεικτικό το παράδειγμα της Mizuho Financial, η τιμή της οποίας υποχώρησε κατά 6% περίπου. Αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του κλάδου, είχαν οι αξιώσεις του Ιάπωνα αξιωματούχου Takenaka, να δημοσιοποιούνται περισσότερα στοιχεία από τις τράπεζες σχετικά με τα μεγέθη του α΄ εξαμήνου τους.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή του μεγαλύτερου ομίλου λιανικού εμπορίου της Ιαπωνίας, 7-11 Japan διαμορφώθηκε κατά 3% χαμηλότερα.

Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 10.559 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,27%.Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αγορά του Τόκιο δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται με τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ (όπως άλλωστε έγινε το ίδιο και στη Wall Street) αλλά ούτε και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, ότι οι περισσότεροι εμπορικοί εταίροι της χώρας δεν ”χειραγωγούν” τα νομίσματά τους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε για μια ακόμη φορά να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Παράλληλα (μετά όμως το κλείσιμο της συνεδρίασης) αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για την οικονομία κατά το δημοσιονομικό έτος 2003, κάνοντας λόγο για ρυθμούς 2,3-2,6% έναντι 0,8-1,1% των προηγούμενων προβλέψεών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v