Τράπεζες και εξαγωγικές ”πίεσαν” το Τόκιο

Με απώλειες έκλεισε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η αγορά του Τόκιο, καθώς τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες και οι μεγάλες εξαγωγικές εταιρίες, με αφορμή την ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου.

Με πτώση έκλεισε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η αγορά του Τόκιο, με αποτέλεσμα ο Nikkei να περάσει κάτω από το κρίσιμο όριο των 11.000 μονάδων. Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τράπεζες, αλλά και οι μεγάλες εξαγωγικές εταιρίες, με αφορμή την ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου, η οποία ασκεί αρνητικό αντίκτυπο στις ιαπωνικές εξαγωγές, άρα και στις πωλήσεις των εγχώριων επιχειρήσεων.

Ήδη σήμερα ο τέως υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Masajuro Shiokawa, δήλωσε ότι η ραγδαία ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος αρχίζει και πλήττει τις εξαγωγές της χώρας.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% σημείωσε η Toyota Motor. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αντλεί το 80% των λειτουργικών της κερδών από τις ΗΠΑ.

Η μετοχή της μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας Mizuho έκλεισε με πτώση 7% περίπου, ενώ κατά 5% χαμηλότερα διαμορφώθηκε η τιμή της Sumitomo Mitsui Financial Group.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε κατά 1,29% χαμηλότερα, στις 10.889 μονάδες, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ o Hang Seng διαμορφώθηκε στις 12.264 μονάδες, με οριακή άνοδο κατά 0,11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v