Η επικείμενη επίσκεψη Bush ”πίεσε” το Τόκιο

Με απώλειες έκλεισε η αγορά του Τόκιο, λόγω των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, που πλήττονται από την ανατίμηση του γεν. Αφορμή για ρευστοποιήσεις έδωσαν επίσης τα σενάρια περί άσκησης πιέσεων του George Bush προς τους Ιάπωνες, προκειμένου να σταματήσουν τις πωλήσεις γεν.

Εντονη ήταν η τάση διασφάλισης των βραχυχρόνιων κερδών των επενδυτών στις μετοχές του ιαπωνικού τραπεζικού κλάδου, αλλά και της αγοράς ακινήτων, μετά το πρόσφατο ράλι που σημείωσαν.

Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμούν αναλυτές, οι επενδυτές θέλησαν να τηρήσουν στάση επιφυλακτικότητας εν όψει και της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου George Bush στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου την Παρασκευή.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως της Toyota Motor αλλά και άλλων μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, με αφορμή τα σενάρια που ”βλέπουν” τον George Bush να ασκεί πιέσεις στις ιαπωνικές αρχές, προκειμένου να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους στην αγορά συναλλάγματος, με στόχο την αποδυνάμωση του γεν.

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδος, αναμένονται και ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ιαπωνία. Η επενδυτική κοινότητα φαίνεται πως θέλει να διαπιστώσει πρώτα τι αντίκτυπο έχει η ανατίμηση του γεν στα μεγέθη των ιαπωνικών επιχειρήσεων και μετά να προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις.

O δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.899 μονάδες, με πτώση 0,61%, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Ηang Seng διαμορφώθηκε στις 11.970 μονάδες, κατά 0,97% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v