Γεν και macro ”έριξαν” μετά από 6 ημέρες το Τόκιο

Τις πρώτες απώλειες μετά από 6 ανοδικές συνεδριάσεις κατέγραψε η αγορά του Τόκιο, με αφορμή την ανατίμηση του γεν στα υψηλότερα επίπεδα της τριετίας έναντι του δολαρίου, αλλά και λόγω των δυσμενών στοιχείων για τις εργοστασιακές παραγγελίες της Ιαπωνίας.

Τις πρώτες απώλειες μετά από 6 ανοδικές συνεδριάσεις κατέγραψε η αγορά του Τόκιο, καθώς έντονες πιέσεις δέχθηκε κυρίως ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αφορμή για ρευστοποιήσεις στον κλάδο έδωσε η ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο των 3 τελευταίων ετών, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις και στην κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων του χώρου, όπως είναι η Honda Motor. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Τόκιο η ισοτιμία δολαρίου/γεν διαμορφωνόταν στο 109,67.

Τις πωλήσεις των επενδυτών ενεθάρρυναν και τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εργοστασιακές παραγγελίες στη χώρα, οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,3% τον Αύγουστο, έναντι πτώσης κατά 1,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Στην κάμψη των παραγγελιών συνέβαλε και η άνοδος του γεν, που για το τελευταίο εννιάμηνο φτάνει στο 10% και πλέον.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.542 μονάδες, με απώλειες 2,57%, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε στις 11.839 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,98%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v