Στα χαμηλά 6 εβδομάδων έκλεισε ο Nikkei

Στο χαμηλότερο επίπεδο των 6 τελευταίων εβδομάδων έκλεισε ο Nikkei, λόγω των έντονων ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και για την ανατίμηση του γεν, παράγοντες που ασκούν πιέσεις στις ιαπωνικές εξαγωγές.

Με πτώση ξεκίνησε την εβδομάδα η αγορά του Τόκιο, καθώς δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα λόγω των έντονων ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και για την ανατίμηση του γιεν.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν την Παρασκευή σε συνδυασμό με την εξασθένηση του δολαρίου προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα, καθώς οι δύο αυτές εξελίξεις ασκούν αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα κυρίως των ιαπωνικών επιχειρήσεων, οι οποίες βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν και πάλι οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιριών όπως της Sony Corp και της Honda Motor.

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας τον Ιούνιο, οι περισσότεροι βιομήχανοι θεωρούσαν ικανοποιητική τη διαμόρφωση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του γεν στα 117,88 μέχρι το τέλος του χρόνου (31 Μαρτίου 2004 για τους Ιάπωνες).

Την εβδομάδα αυτή στο φως της δημοσιότητας θα έρθει η έκθεση Tankan. Αναλυτές ήδη εμφανίζονται αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία του μεταποιητικού τομέα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των 6 τελευταίων εβδομάδων, στις 10.229 μονάδες, κατά 0,86% χαμηλότερα, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 0,93% στις 11.185 μονάδες αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v