Τραπεζικό ράλι στην αγορά του Τόκιο

Στα υψηλότερα επίπεδα των 15 τελευταίων μηνών ”επέστρεψε” η αγορά του Τόκιο, μετά το ράλι που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος. Πιέσεις δέχθηκε η αγορά του Χονγκ Κονγκ λόγω SARS.

Τραπεζικό ράλι σημειώθηκε στην ιαπωνική κεφαλαιαγορά μετά την ανακοίνωση των αρχών του Τόκιο ότι σχεδιάζουν να πληρώσουν 2 δισ. δολ σε 30 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την κερδοφορία τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανοδική κούρσα του τομέα είχε και η δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), ότι θα συνεχίσει να αγοράζει μετοχές ιαπωνικών τραπεζών μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2004.



Η BoJ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξη για την πορεία των δαπανών και των επενδύσεων στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπως αναφέρεται στη μηνιαία έκθεσή της, που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Η μετοχή της μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας, Mizuho, εκτινάχθηκε κατά 15% υψηλότερα ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 12% σημείωσε και η Mitsubishi Tokyo Financial Group.

Με άνοδο έκλεισαν και οι μετοχές πολλών μεγάλων εξαγωγικών (προς τις ΗΠΑ κυρίως) εταιριών όπως της Toyota Motor Corp. και της Honda Motor Co, καθώς ευνοήθηκαν από την πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου κατά 1,4% κατά τη διάρκεια των 8 τελευταίων ημέρων. Το φθηνότερο γιεν ας σημειωθεί ότι καθιστά ελκυστικότερα τα ιαπωνικά προϊόντα.

Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 10.887 μονάδες, κατά 1,63% υψηλότερα, επιστρέφοντας στα υψηλότερα επίπεδα των 15 τελευταίων μηνών.

Στην αγορά του Χονγκ Κονγκ επανήλθαν οι ανησυχίες για τον ιό της άτυπης πνευμονίας, μετά από ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι γυναίκα περνάει από σχετικές εξετάσεις.

Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στις 10.942 μονάδες, με πτώση κατά 0,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v