Αεροπορικές και εξαγωγικές ”πίεσαν” τον Nikkei

Οι πιέσεις που σημείωσαν οι μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών αλλά και ο αεροπορικός κλάδος λόγω των ανησυχιών για τον SARS βρέθηκαν ”πίσω” από την πτώση του Nikkei. Η αγορά του Τόκιο ”αγνόησε” τα θετικά στοιχεία για την οικονομία.

Κλίμα νευρικότητας επικράτησε στην αγορά του Τόκιο, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται ο τομέας των αεροπορικών και των εξαγωγικών εταιριών.

Στον αντίποδα βρέθηκε ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος ευνοήθηκε από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναλυτικά οι ρυθμοί ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναθεωρήθηκαν στο 1% στο β΄ τρίμηνο από 0,6% που είχε δείξει η αρχική μέτρηση και από 0,9% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Πρόκειται για τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 2,5 ετών.

Μεγάλη κερδισμένη της ημέρας ήταν η μετοχή της Mizuho Financial Group.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές του αεροπορικού τομέα, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από την είδηση ότι χθες εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού της άτυπης πνευμονίας SARS, στη Σιγκαπούρη, μετά από 4 ολόκληρους μήνες.

Απώλειες σημείωσε και ο τομέας του λιανικού εμπορίου, με αφορμή την υποβάθμιση πολλών μετοχών του κλάδου από την Goldman Sachs.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ορισμένες ενδείξεις επιβράδυνσης των ρυθμών αύξησης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, ασκούν αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, που αντλούν το 30% περίπου των εσόδων τους από την Αμερική.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,6%, στις 10.856 μονάδες. Στην αγορά του Χονγκ Κονγκ o Hang Seng διαμορφώθηκε στις 10.828 μονάδες, κατά 1,98% χαμηλότερα. Παρατηρούμε ότι ο Nikkei ξεπέρασε τον Hang Seng, κάτι που τις τελευταίες ημέρες δεν συνήθιζε να κάνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v