Στο υψηλό 14 μηνών ο Nikkei

Στο υψηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων μηνών εκτινάχθηκε ο Nikkei ενώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2002, ο Hang Seng ξεπέρασε τις 11.000 μονάδες. Αφορμή για το θετικό κλίμα έδωσαν τα μακροοικονομικά μεγέθη από τις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Ράλι σημείωσε σήμερα η αγορά του Τόκιο, εκτινάσσοντας τον δείκτη Nikkei στο υψηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων μηνών, κλείνοντας με άνοδο 3,16% στις 10.670 μονάδες.

Θετικό κλίμα όμως επικράτησε και στην αγορά του Χονγκ Κονγκ με αποτέλεσμα ο δείκτης Hang Seng να ξεπεράσει για πρώτη φορά από τις 13 Ιουνίου τις 11.000 μονάδες και να κλείσει με κέρδη 1,09% στις 11.028 μονάδες.

Αφορμή για την αισιοδοξία που επικρατεί σήμερα στα μεγαλύτερα ασιατικά χρηματιστήρια, έδωσαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ (τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ιαπωνικών προϊόντων) για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες τροφοδοτούν το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιριών όπως η Nec Corp και η LG Electronics, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων προέρχεται από το εξωτερικό και δη από τις ΗΠΑ.

Τον τόνο επίσης στην αγορά του Τόκιο έδωσε και η αναβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη του α΄ εξαμήνου από τη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής ρομπότ στον κόσμο, Fanuc. Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της εταιρίας οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και από κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τέλος ας σημειωθεί, ότι καθοριστικό ρόλο για την ανοδική κίνηση της αγοράς του Χονγκ Κονγκ, έπαιξε και η αναβάθμιση των προβλέψεων της κυβέρνησης για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της το 2003, στο 2% από 1,5% των αρχικών της προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v