Nikkei: Με το ”δεξί” μπήκε η εβδομάδα

Με το ”δεξί” μπήκε η εβδομάδα για την αγορά του Τόκιο, καθώς τα κέρδη που σημείωσαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών και των τραπεζών κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε τηλεπικοινωνίες και αυτοκινητοβιομηχανίες.

Κλίμα νευρικότητας επικράτησε στην αγορά του Τόκιο κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος, καθώς περνούσε πότε σε θετικό και πότε αε αρνητικό πεδίο. Ωστόσο ο δείκτης Nikkei κατόρθωσε να κλείσει με κέρδη, παραμένοντας όμως και πάλι κάτω από τις 10.700 μονάδες.

Πολύ καλή πορεία είχαν οι μετοχές του κλάδου των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, με αφορμή την πιθανή παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ). Κάθε προσπάθεια των ιαπωνικών αρχών να αποδυναμώσουν το γιεν, που γίνεται στο πλαίσιο τόνωσης των εγχώριων εξαγωγών, ευνοεί τις μετοχές του κλάδου.

Πρόκειται για την 2η παρέμβαση της BoJ σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών.

Στο στόχαστρο των αγοραστών βρέθηκαν μετοχές όπως η Canon και η Sony Corp.

Ανοδικά κινήθηκε και ο τραπεζικός τομέας, μετά την πτώση κατά 5% που είχε σημειώσει τις 2 προηγούμενες ημέρες.

Εν αντιθέσει πτωτικά κινήθηκε ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Τoyota Motor υποχώρησε κατά 1% περίπου, καθώς υπήρξε ανησυχία για πιθανή έκρηξη στις εγκαταστάσεις της Nippon Steel Corp στη Nagoya. Η εξέλιξη αυτή θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή αυτοκινήτων της Toyota.

Σε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις συνδρομές της 3ης μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών της Ιαπωνίας, Japan Telecom Holdings, οι οποίες υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 53% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.683 μονάδες, με άνοδο 0,31% ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng διαμορφώθηκε στις 11.093 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,7% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v