”Τρομοκρατημένο” ξεπούλημα στο Τόκιο

Αφορμή φαίνεται πως βρήκε στο βιντεοσκοπημένο μήνα του Μπιν Λάντεν και η αγορά του Τόκιο σήμερα, με αποτέλεσμα να κλείσει με μεγάλη πτώση. Ας επισημανθεί ωστόσο αφορμή για ρευστοποιήσεις-κατοχύρωση κερδών έδωσαν και τα κέρδη του Nikkei κατά 40% μέσα σε 5 μήνες.

Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε χθες στη Wall Street με αφορμή του βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μπιν Λαντεν, μεταδόθηκε σήμερα και στην αγορά του Τόκιο.

Οι ανησυχίες περί ενός πιθανού τρομοκρατικού κτυπήματος, 2 χρόνια μετά τη θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, έστρεψαν τα βλέμματα των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια, όπως τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

Ορισμένοι δε επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους, θεωρώντας ότι σύντομα έπεται διόρθωση στην ιαπωνική κεφαλαιαγορά, η οποία κατά το διάστημα των 5 τελευταίων μηνών, έχει εκτιναχθεί κατά 40% υψηλότερα.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως της Nissan αλλά και αυτές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών όπως της Canon.

Στο στόχαστρο των πωλήσεων βρέθηκαν επίσης και οι μετοχές της Tokyo Electron και της Advantest, οι οποίες από το τέλος Απριλίου έχουν υπερδιπλασιάσει τις τιμές τους.

Ας σημειωθεί ότι οι δυο εν λόγω μετοχές κατέχουν και τη μεγαλύτερη βαρύτητα στον Nikkei.

Ο δείκτης benchmark της αγοράς του Τόκιο, έκλεισε με πτώση 2,86% στις 10.546 μονάδες, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,41% στις 10.854 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v