Πτωτικό ρεκόρ διετίας για τον Nikkei

Tη μεγαλύτερη πτώση των 2 τελευταίων ετών σημείωσε σήμερα η αγορά του Τόκιο, με αφορμή την ραγδαία ανατίμηση του γιεν έναντι του δολαρίου, που ασκεί αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας προχώρησε παράλληλα σήμερα σε αλλαγές στο Υπ. Οικονομικών.

Tη μεγαλύτερη πτώση των 2 τελευταίων ετών σημείωσε σήμερα η αγορά του Τόκιο, καθώς η ανατίμηση του γιεν, κυρίως έναντι του δολαρίου, ενέτεινε τον προβληματισμό των επενδυτών για την πορεία των εξαγωγών στην Ιαπωνία.



Ας σημειωθεί ότι το γιεν έχει ενισχυθεί κατά 4,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ημερών.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, όπως της Canon και της Samsung Electronics, οι οποίες βασίζουν πάνω από το 33% των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ.

Μαζικές ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η μετοχή της Honda Motor, η οποία αντλεί το 90% των πωλήσεών της από τις ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 8% ενώ η Toyota Motor σημείωσε απώλειες κατά 6% περίπου.

Κάθε πτώση του δολαρίου κατά 1 γιεν, αφαιρεί 20 δισ. γιεν από τα λειτουργικά κέρδη της τελευταίας, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Σήμερα επίσης, ο πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, κ. Junichiro Koizumi, όρισε υπουργό οικονομικών τον Sadakazu Tanigaki, αντικαθιστώντας πλέον τον Masajuro Shiokawa.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε κατά 4,24% χαμηλότερα στις 10.475 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ διαμορφώθηκε στις 10.893 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,68% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v