Η ανατίμηση του γιεν ”τροχοπέδη” για το Τόκιο

Ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν σήμερα μετά από 5 ανοδικές συνεδριάσεις στην αγορά του Τόκιο. Αφορμή έδωσε η εκτίναξη του γιεν έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των 2 τελευταίων ετών, η οποία ασκεί πιέσεις στις εγχώριες εξαγωγές.

Σε αρνητικό πεδίο επέστρεψε μετά από 5 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις η αγορά του Τόκιο. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, λόγω της εκτίναξης του γιεν έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των 2 τελευταίων χρόνων.

Ας σημειωθεί ότι η ανατίμηση του γιεν ασκεί πιέσεις στις πωλήσεις των εγχώριων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, σε μια περίοδο όπου η ιαπωνική οικονομία, μετά από 3 περιόδους ύφεσης που αντιμετώπισε μέσα στη δεκαετία, προσπαθεί να ανακάμψει, βασιζόμενη κυρίως στις εξαγωγές.

Απώλειες μεγαλύτερες του 3% σημείωσε η μετοχή της Toyota Motor, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα λειτουργικά της αποτελέσματα, λόγω των έντονων συναλλαγματικών διακυμάνσεων.

H Toyota αξίζει να αναφερθεί ότι βασίζει τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της με βάση την ισοτιμία δολαρίου γιεν στα 115.

Πτωτικά κινήθηκε και η μετοχή της Sony Corp. Ο ιαπωνικός όμιλος αντλεί το 33% περίπου των πωλήσεών του από τις ΗΠΑ. Κάθε άνοδος του δολαρίου κατά 1 γιεν προσθέτει 6-8 δισ. γιεν στα ετήσια λειτουργικά αποτελέσματα της Sony.

O δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.938 μονάδες, κατά 0,86% χαμηλότερα, παραμένοντας όμως κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των 15 τελευταίων μηνών. Στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διαμορφώθηκε στις 11.049 μονάδες, με πτώση κατά 0,18% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v