Macro και Nissan ”έσωσαν” το Τόκιο από την πτώση

Με μικρά κέρδη έκλεισε η αγορά του Τόκιο, καθώς το μίνι ράλι που σημείωσαν οι μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, όπως της Nissan, κατόρθωσε να αντισταθμίσει τις πιέσεις στις φαρμακοβιομηχανίες. Θετικά ήταν τα στοιχεία και για τις λιανικές πωλήσεις.

Με μικρά κέρδη έκλεισε η αγορά του Τόκιο, καθώς το μίνι ράλι που σημείωσαν οι μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, όπως της Nissan, με αφορμή τη χθεσινή εξασθένηση του γεν έναντι του δολαρίου, κατόρθωσε να αντισταθμίσει τις πιέσεις στις φαρμακοβιομηχανίες.

Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι Nissan Motor και η Honda.

Την ίδια στιγμή οι ενδείξεις ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, όπως τουλάχιστον φάνηκε χθες από την κατάσταση στην αγορά εργασίας αλλά και στον τομέα των ακινήτων, ενέτειναν την αισιοδοξία των επενδυτών.

Άλλωστε ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο των πωλήσεων των ιαπωνικών επιχειρήσεων προέρχεται από τις ΗΠΑ. Συνεπώς κάθε σημάδι ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου λειτουργεί πολύ θετικά και για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις.

Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από την Takeda Chemical Industries, η οποία δήλωσε ότι σταμάτησε τη δημιουργία του φαρμάκου της για τη θεραπεία του διαβήτη.

Παράλληλα η Taisho Pharmaceutical αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του α΄ εξαμήνου.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία, οι οποίες αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 3 μήνες.

Αναλυτικά οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο κατά 2,8% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιούλιο. Αναλυτές προεξοφλούσαν την αύξησή τους κατά 1,5%.

Την επόμενη εβδομάδα κρίσιμη θεωρείται η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Tankan. Ήδη αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 10.318 μονάδες, κατά 0,08% υψηλότερα ενώ ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ διαμορφώθηκε στις 11.264 μονάδες, με πτώση 0,20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v