Τη μεγαλύτερη πτώση της διετίας σημείωσε ο Nikkei

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2001 σημείωσε η αγορά του Τόκιο, με αφορμή το αρνητικό κλείσιμο της Wall Street, την τάση διασφάλισης βραχυχρόνιων κερδών των επενδυτών κυρίως στον τραπεζικό τομέα αλλά και στη στάση επιφυλακτικότητας που τηρούν εν όψει των επικείμενων εκλογών στην Ιαπωνία.

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2001 σημείωσε η αγορά του Τόκιο με αποτέλεσμα ο Nikkei να κλείσει στις 10.335 μονάδες, κατά 5,09% χαμηλότερα.

Αφορμή για ρευστοποιήσεις έδωσε το αρνητικό κλείσιμο της Wall Street χθες, η τάση διασφάλισης των βραχυχρόνιων κερδών των επενδυτών αλλά και η σύνηθη στάση επιφυλακτικότητας που τηρούν εν όψει και των επικείμενων εκλογών στην Ιαπωνία.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε και πάλι ο χρηματοοικονομικός κλάδος, μετά και το εντυπωσιακό ράλι που είχε σημειώσει από τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να σημειώσει νέα χαμηλά για το έτος. Ενδεικτικά τα παραδείγματα της Kyushu Shinwa Holdings (-10%) και της Yamagata Bank (-3,3%).

Στο ”κόκκινο” έκλεισαν και οι μεγάλες εξαγωγικές, όπως Νissan Motors, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν μετά από δυσοίωνες δηλώσεις αμερικανικών εταιριών για την πορεία των πωλήσεών τους.

Αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία της αγοράς είχε και η πρόσφατη αποκάλυψη σκανδάλου, που αφορά σε κυβερνητικά στελέχη. Ο επικεφαλής της Japan Highway Public Corp, Faruho Fujii ισχυρίστηκε σε εβδομαδιαίο περιοδικό ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος LDP δωροδοκήθηκαν στο παρελθόν.

Σήμερα επίσης κορυφαίος μέλος του Υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και το χρηματιστήριο για να διαπιστώσει αν τελικώς η ανατίμηση του γιεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία του.

Ο δείκτης Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες κατά 2,63% στις 11.916 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v