Στη ”δίνη” των εκλογών το Τόκιο

Στη ”δίνη” των εκλογών βρέθηκε η αγορά του Τόκιο, με αποτέλεσμα η μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας του Ιάπωνα πρωθυπουργού Junichiro Koizumi να αναθερμάνει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει την εγχώρια οικονομία και να αυξήσει τον τραπεζικό δανεισμό.

Αρνητικό κλίμα επικράτησε στην αγορά του Τόκιο, μια ημέρα μετά τις εκλογές και τη μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας του Ιάπωνα πρωθυπουργού Junichiro Koizumi στη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την επιτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησης να αυξήσει τον δανεισμό των τραπεζών και να τονώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας, μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια.

To Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα (LDP) έχασε την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Το αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθεί η εξάρτησή του από τους ”συμμάχους” όπως είναι το κόμμα Komeito και το Νέο Συντηρητικό Κόμμα, δημιουργώντας έτσι έναν συνασπισμό που θα εξασφαλίσει την απόκτηση των περισσότερων εδρών.

”Το LDP θα είναι το μοναδικό κόμμα που θα εξασφαλίσει 240 από τις 480 θέσεις στο νέο κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με ενδεικτικό το παράδειγμα της Mizuho Financial Group (-5,5%). Στο μικροσκόπιο όμως των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών όπως της NTT Docomo (-3%).

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Nikon Corp, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας εξοπλισμού εκτυπωτών στον κόσμο, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου. Αφορμή για την κάμψη των πωλήσεων έδωσε η ανατίμηση του γεν.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 10.504 μονάδες, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διαμορφώνεται στις 12.097 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v