UBS: Αύξηση 78% στα κέρδη γ΄ τριμήνου

Τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη (+78%) των τριών τελευταίων ετών κατέγραψε για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, UBS, καθώς η βελτίωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, ”τόνωσε” τα τμήματα του investment banking αλλά και της διαχείρισης των κεφαλαίων των ”πλουσίων”.

UBS: Αύξηση 78% στα κέρδη γ΄ τριμήνου
Τα μεγαλύτερα κέρδη των τριών τελευταίων ετών κατέγραψε η UBS στο γ΄ τρίμηνό της. ”Πίσω” από τα πολύ καλά μεγέθη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, βρέθηκε η βελτίωση του κλίματος στα χρηματιστήρια, που κατ’ επέκταση συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου των τμημάτων investment banking, αλλά και της διαχείρισης των κεφαλαίων των πλέον εύπορων πελατών της (wealth management).

Αναλυτικά, τα κέρδη μετά από φόρους της UBS εκτινάχθηκαν κατά 78% υψηλότερα φτάνοντας στα 1,67 δισ. ελβετικά φράγκα ή στα 1,47 φράγκα ανά μετοχή στο γ΄ τρίμηνο, έναντι 942 εκατ. ελβετικών φράγκων ή 0,76 φράγκων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν τη διαμόρφωση των κερδών της στα 1,39 δισ. ελβετικά φράγκα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα τρίμηνα της UBS από το 1998 πλην ενός είναι προσοδοφόρα και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα από αυτά των ανταγωνιστών της όπως είναι η Deutsche Bank και η Credit Suisse Group. Σε επίπεδο μετοχής η τιμή της έχει ενισχυθεί κατά 22% από την αρχή του έτους.

Οι ελβετικές τράπεζες UBS και Credit Suisse όμως δέχθηκαν και πιέσεις στο γ΄ τρίμηνο από το πεδίο των ομολόγων, καθώς παρατηρήθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και τα έσοδα της UBS για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 7%.

Η UBS έχει απολύσει το 4% του εργατικού δυναμικού της από το τέλος του 2001 έως και το α΄ εξάμηνο του 2003, πολύ λιγότερους όμως εργαζόμενους απ’ ότι η Credit Suisse, που έχει περικόψει το 12% του προσωπικού της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v