”Φορτσάρει” η Ευρώπη μετά τα macro στις ΗΠΑ

Διευρύνουν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές ύστερα από την απροσδόκητη -και θεαματική- αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά 126.000 και την υποχώρηση της ανεργίας στο 6%. Την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών ενισχύουν οι Bayer και Aegon.

Με περίσσιο ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι επενδυτές των ευρωπαϊκών αγορών, τα ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν περαιτέρω τα κέρδη των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 6% ενώ οι θέσεις εργασίας κατέγραψαν θεαματική άνοδο της τάξης των 126.000, έναντι εκτιμήσεων για 65.000.

Κάθε ένδειξη ενδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας λειτουργεί παράλληλα θετικά και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αφού αποκτούν μεγαλύτερα περιθώρια να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Ενδεικτικό το παράδειγμα της τρίτης μεταλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Ευρώπης, Aegon, η οποία αντλεί το 60% των εσόδων της από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η μετοχή της σημειώνει κέρδη μεγαλύτερα του 2,8%. Ανάλογη είναι και η πορεία της Siemens και της Infineon Technologies.

Στο μικροσκόπιο των αγοραστών βρίσκεται επίσης από νωρίς η μετοχή της Bayer, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι σχεδιάζει την απόσχιση της μονάδος των χημικών και πλαστικών της. Tα κέρδη της ξεπερνούν το 8,5%.

Απογοητευτικά ήταν αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου της Deutsche Boerse αλλά και οι προβλέψεις ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου για τα μεγέθη του 2004.

Θετική ήταν η αντίδραση των επενδυτών στα σχέδια της Ahold να διανείμει νέες μετοχές στους υφιστάμενους μετόχους της αλλά και να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να μειώσει το υπέρογκο χρέος της.

Ο δείκτης Dax αυτή την ώρα διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα των 14 τελευταίων μηνών, στις 3804,17 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,88%. Ο FTSE-100 στο Λονδίνο κινείται στην περιοχή των 4380,1 μονάδων, με άνοδο 1,29%, κοντά στα υψηλά των 11 τελευταίων μηνών, ενώ στην αγορά του Παρισιού ο CAC-40 κινείται στην περιοχή των 3462,06 μονάδων κατά 1,46% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v