Ανεργία - λιανικές πωλήσεις πιέζουν τις ευρωαγορές

Στον ”ρυθμό” των στοιχείων για την ανεργία στη Γαλλία και τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία κινούνται οι ευρωαγορές, παραμένοντας σε αρνητικό πεδίο, εν αναμονή των macro από ΗΠΑ. Πάντως ο ”κακός” Οκτώβρης συνεπάγεται μέχρι στιγμής απόδοση 11,7% για Dax, 8% για CAC-40 και 5,1% για FTSE 100.

Πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επηρεάζονται αρνητικά από τα στοιχεία για την εκτίναξη της ανεργίας στη Γαλλία στο υψηλότερο επίπεδο των 3,5 τελευταίων ετών και τις λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές φαίνεται πως έδωσαν μικρότερο βάρος στα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, που ενισχύθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 2,5 τελευταίων ετών αλλά και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που παρέμεινε στο ζενίθ των 8 τελευταίων μηνών.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων έχουν βρεθεί κυρίως οι τεχνολογικές μετοχές, λόγω των προειδοποιήσεων του CEO της Philips, για τις πωλήσεις ορισμένων μονάδων της εταιρίας. Ανοδικά κινείται η μετοχή της ABN Amro Holding, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου μεγέθη της για το γ΄ τρίμηνο και την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2003 συνολικά.

Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Αναλυτές προβλέπουν ότι το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών θα αυξηθεί κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, όσο δηλαδή είχε ενισχυθεί και τον προηγούμενο μήνα ενώ οι προσωπικές δαπάνες τους αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 0,1% έναντι ανόδου κατά 0,8% τον Αύγουστο.

Στις 16:50 θα ανακοινωθεί ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος προβλέπεται να ενισχυθεί οριακά στις 89,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 89,4 μονάδες της προηγούμενης μέτρησης. Ο δείκτης Mεταποίησης Chicago PMI προβλέπεται να αυξηθεί στις 56 μονάδες τον Οκτώβριο από 51,2 τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 3.634 μονάδες, με πτώση 0,13%, ο CAC-40 στο Παρίσι κινείται στην περιοχή των 3.360 μονάδων, κατά 0,78% χαμηλότερα ενώ στην αγορά του Λονδίνου ο FTSE-100 υποχωρεί κατά 0,39% στις 4.284 μονάδες αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι ο ”κακός” Οκτώβρης συνεπάγεται μέχρι στιγμής απόδοση 11,7% για τον Dax, 8% για τον CAC-40 και 5,1% για τον FTSE 100.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v