Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές λόγω του ευρώ

Θετικό κλίμα επικρατεί στις ευρωαγορές, καθώς η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου προσφέρει ”ανάσα” στις μεγάλες, κυρίως εξαγωγικές, επιχειρήσεις. Κινητικότητα εμφανίζει ο ενεργειακός κλάδος λόγω της Yukos.

Θετικό κλίμα επικρατεί στις ευρωαγορές, καθώς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών κυρίως εταιριών λόγω της εξασθένησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Άλλωστε οι ισοτιμίες παίζουν καθοριστικό ρόλο, εν μέσω και των ανακοινώσεων των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων πολλών επιχειρήσεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη (0,8%) της εβδομάδας έναντι του ευρώ, εντείνοντας έτσι την αισιοδοξία των επενδυτών ότι επιχειρήσεις όπως η LVMH και η SAP θα μπορέσουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του γ΄ τριμήνου υποχώρησαν κατά 7,7%, λόγω της μείωσης των δαπανών από τις τράπεζες. Την ίδια στιγμή η εταιρία σχεδιάζει τη μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά 19%, με στόχο την εξοικονόμηση 440 εκατ. στερλινών μέχρι το 2006.

Η Cadbury Schweppes, γνωστή από τα αναψυκτικά 7 Up και Dr Pepper, δήλωσε ότι σχεδιάζει την απόλυση του 10% του εργατικού της δυναμικού και το κλείσιμο του 20% των εγκαταστάσεών της. Κινητικότητα εμφανίζει και ο ενεργειακός κλάδος και δη η μετοχή της Yukos Oil Co, μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της και πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος κατηγορείται για απάτες και φοροδιαφυγή.

Οι επενδυτές εκτιμάται ότι θα τηρήσουν στάση επιφυλακτικότητας εν όψει και της αυριανής Συνόδου της Fed για τα επιτόκια. Αναλυτές πάντως προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο 1%.

Ο δείκτης Dax αυτή την ώρα διαμορφώνεται στις 3.489 μονάδες, με άνοδο 1,07%, ο CAC-40 κινείται στην περιοχή των 3.287 μονάδων, κατά 0,66% υψηλότερα, ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο κυμαίνεται στις 4.252 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,32% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v