Η άνοδος του ευρώ προβληματίζει εκ νέου την Ευρώπη

Με απώλειες συνεχίζουν τη συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως εξαιτίας της πτωτικής τάσης που διαμορφώνεται τόσο για τον χρηματοοικονομικό κλάδο όσο και για τις φαρμακευτικές εταιρίες, χωρίς να εκλείπουν και οι ανησυχίες από τη νέα άνοδο του ευρώ. Αρνητικό αναμένεται να είναι το κλίμα, τουλάχιστον κατά την έναρξη, και στη Wall Street.

Χαμηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω της αρνητικής πορείας των εταιριών του φαρμακευτικού και του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Πιέσεις επιφέρει στις εξαγωγικές εταιρίες και η νέα άνοδος του ευρώ, ύστερα από τις δηλώσεις του Matti Vanhala, ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ”συμβιβαστούν” με την άνοδο του νομίσματος.

Για πτωτικό άνοιγμα κάνουν λόγο τα futures στη Wall Street.

Ειδικότερα, απώλειες της τάξης του 2,5% καταγράφει η μετοχή της HVB Group, της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, καθώς η HSBC Holdings συνιστά στους επενδυτές να ”μειώσουν” (reduce) τις θέσεις τους στην εν λόγω τράπεζα, εκτιμώντας ότι η τιμή της μετοχής της θα υποχωρήσει στα 13 ευρώ.

Κατά 1,5% υποχωρεί και η Deutsche Bank, πτώση κατά 0,45% καταγράφει η γαλλική Axa, ενώ η Commerzbank σημειώνει απώλειες 1,4%. Περί το 1,5% σημειώνει απώλειες και η Aegon, η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική της Ευρώπης.

Αντίστοιχα πτωτικό είναι το κλίμα και για τον τεχνολογικό κλάδο, με την Infineon Technologies να υποχωρεί περί το 1,7%, καθώς σημείωσαν πτώση οι τιμές των επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται ευρέως στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στο Λονδίνο η BAE Systems σημειώνει απώλειες 3,6%, ύστερα από δημοσίευμα των ”Financial Times”, το οποίο ανέφερε ότι η General Dynamics αποχώρησε από τις συνομιλίες συγχώνευσης, καθώς η βρετανική εταιρία δεν αποδέχεται την πώληση των μονάδων της στη Β. Αμερική.

Κατά 4% υποχωρεί και η Egg Plc., η μεγαλύτερη βρετανική διαδικτυακή τράπεζα, καθώς κατέγραψε ζημίες για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η Sanofi-Synthelabo, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική της Ευρώπης, σημειώνει απώλειες 2%, καθώς τα αποτελέσματά της, αν και αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πτωτικά κινείται και η Bayer.

O FTSE-100 διαμορφώνεται στις 4342,6 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,22%, ενώ και ο DAX υποχωρεί 0,50% στις 3561,79 μονάδες. Ο CAC 40 κινείται στις 3354,82 μονάδες, με πτώση 0,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v