Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Πρόοδος στο συνταξιοδοτικό της ΕΕ

Σημαντικά βήματα κάνουν οι 3 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης στο μέτωπο των συνταξιοδοτικών τους μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές για να επιλύσουν το πρόβλημα, εκτιμά η Citigroup Smith Barney στο εβδομαδιαίο report της. Επίσης προβλέπει την εκτίναξη του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης στο 200% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 από 70% σήμερα.

Citigroup: Πρόοδος στο συνταξιοδοτικό της ΕΕ
Σημαντικά βήματα φαίνεται πως κάνουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, στο μέτωπο των συνταξιοδοτικών τους μεταρρυθμίσεων, την ίδια στιγμή που η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας πραγματοποιείται με ήπιους ρυθμούς.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του εβδομαδιαίου report της Citigroup Smith Barney, με τίτλο ”Euro Weekly: Pension Reform Speeds up” και ημερομηνία 23 Οκτωβρίου.

Η πρόοδος που παρατηρείται εφέτος στο πεδίο των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων είναι η δεύτερη σημαντικότερη μετά από αυτές της δεκαετίας του ’90, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συντελέσουν σημαντικά στη μείωση των υποχρεώσεων του προϋπολογισμού (budget liabilities) της Ευρωζώνης που απορρέουν από τη γήρανση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθνούς επενδυτικού οίκου, οι εφετινές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τις μακροπρόθεσμες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις. Ωστόσο δεν είναι αρκετές προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα, επισημαίνει η Citigroup Smith Barney.

Με βάση τα τρέχοντα δημογραφικά στοιχεία, ο λόγος του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης θα εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ το 2050 από 70% που είναι σήμερα.

Οι αυξημένες συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς και αυτές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (health), ιδιαιτέρως μετά το 2010, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που προβλέπεται αυτή η ραγδαία εκτίναξη του δημοσίου χρέους. Υπόψιν ελήφθησαν επίσης η γήρανση του πληθυσμού καθώς και η ηλικία συνταξιοδότησης.

Φέτος μόνο, οι συγκεκριμένες δαπάνες συνιστούν το 40% του ελλείμματος του προϋπολογισμού της περιοχής για αυτό άλλωστε αποτελούν και την κύρια πηγή επιδείνωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, εντός του μισού επόμενου αιώνα.

Οι συγκεκριμένες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τη Citigroup περιλαμβάνουν την αύξηση του μέσου όρου της ηλικίας που βγαίνουν στη σύνταξη οι εργαζόμενοι κατά 3 περίπου έτη ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας αφορούν στη μείωση των οφελών από τις συντάξεις (pension benefits).

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v