CSFB: Σύσταση ”underweight” για τη ρωσική αγορά

Τη σύστασή ”underweight” διατηρεί η CSFB για το ρωσικό χρηματιστήριο, τονίζοντας τη σωστή επιλογή της να τηρήσει στάση επιφυλακτικότητας ακόμη και πριν από την κρίση λόγω της Yukos. Ποιες μετοχές πιστεύει ότι μπορούν να αντισταθούν στην τρέχουσα νευρικότητα.

CSFB: Σύσταση ”underweight” για τη ρωσική αγορά
Η σύλληψη του επικεφαλής και μεγαλομετόχου της Yukos, Mikhail Khodorkofsky, το ”πάγωμα” του 44% των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρίας πετρελαίου της Ρωσίας, καθώς και η παραίτηση του Alexdander Voloshin από το αξίωμα του προσωπάρχη του Κρεμλίνου, ήταν οι βασικοί παράγοντες που βρέθηκαν ”πίσω” από τις δραματικές απώλειες του ρωσικού χρηματιστηρίου, επισημαίνει η CSFB στο ημερήσιο report της με τίτλο ”First Edition-Europe”.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρούσε ακόμη και πριν από τα τελευταία κρίσιμα γεγονότα, σύσταση ”underweight” για τη ρωσική αγορά.

Τελικώς η απόφασή του, όπως επισημαίνεται και στο report ήταν σωστή, λαμβάνοντας όμως παράλληλα υπόψιν κι άλλα γεγονότα όπως είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της ρωσικής οικονομίας αλλά και τα υψηλά επίπεδα αποτίμησης της αγοράς συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεγάλες αναδυόμενες του κόσμου.

Η CSFB υπογραμμίζει ότι στο τρέχον περιβάλλον νευρικότητας που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, υπάρχουν και μετοχές που μπορούν κάλλιστα να αντισταθούν.

Ενδεικτικό το παράδειγμα της Sberbank, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων της αλλά και η Severstal, μετοχές που έχουν τα ”εφόδια” να σημειώσουν υπεραποδόσεις (outperform) έναντι της ευρύτερης αγοράς.

Στον αντίποδα των θετικών εκτιμήσεων βρίσκονται η μετοχή της Yukos και της Sibneft, με ουδέτερη σύσταση και της Unified Energy Systems με σύσταση για χειρότερες αποδόσεις από αυτές της αγοράς (underperform). Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τρεις προλεγόμενες μετοχές ανήκουν στον ενεργειακό τομέα.

Σε επίπεδο ρωσικής αγοράς, η μετοχή της Yukos κατόρθωσε να καταγράψει σήμερα κέρδη 9% μετά από πτώση κατά 14% χθες. Ο δείκτης Micex ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,49% στις 464,41 μονάδες ενώ ο δείκτης Moscow Times σημειώνει κέρδη 4,69%, φτάνοντας στις 6.093 μονάδες.

Θετικό αντίκτυπο στην πορεία του χρηματιστηρίου είχε και η συνάντηση του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν με τραπεζίτες χθες, όπως της Citigroup και της Goldman Sachs, προκειμένου να τους καθησυχάσει, μετά την δημοσιότητα που κέρδισε η υπόθεση της Yukos.

Ας σημειωθεί ότι μεγάλες τράπεζες, κυρίως αμερικανικές αποφάσισαν να επενδύσουν και πάλι φέτος στην αγορά, μετά από 5 ολόκληρα χρόνια αποχής τους. Το 1998 υπενθυμίζεται ότι είχε καταγραφεί η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή ο κ. Πούτιν όρισε αντικαταστάτη του Alexander Voloshin, του τρίτου δηλαδή στην πολιτική ιεραρχία της χώρας, τον CEO της OAO Gazprom, Dmitry Medvedev.

Ενισχυτικά στην αγορά λειτούργησε και η απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, να διατηρήσει τις θετικές του εκτιμήσεις για τη ρωσική οικονομία, τονίζοντας ότι το σκάνδαλο της Yukos δεν έχει κανένα αντίκτυπο στα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v