Οι εξαγωγικές δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές

Θετικό κλίμα επικρατεί στις ευρωαγορές, μετά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις εκ μέρους της τεχνολογικής εταιρίας SAP, οι οποίες αναζωπύρωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στους τίτλους εταιριών με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ανοδικά κινούνται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται σε μετοχές μεγάλων εξαγωγικών -προς τις ΗΠΑ κυρίως- εταιριών λόγω της SAP. Η γερμανική εταιρία λογισμικού εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξη ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής μονάδας της θα ξεπεράσουν το 10% εφέτος.

Θετικά ήταν και τα τελευταία στοιχεία για συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά τον Οκτώβριο, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

Ας σημειωθεί ότι 179 δισ. δολ προορίστηκαν για επεκτατικές κινήσεις διεθνώς τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας έτσι όχι μόνο αύξηση κατά 93% σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, αλλά καταγράφοντας παράλληλα και τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2001. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι εν λόγω κινήσεις σηματοδότησαν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Ενδεικτικό το παράδειγμα της βρετανικής Amersham που δέχθηκε την προσφορά εξαγοράς της από την GE έναντι 9,5 δισ. δολ.

Κινητικότητα εμφανίζει και ο πετρελαϊκός τομέας, μετά τις νύξεις του επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Abdullah al-Attiyah, ότι ο οργανισμός ενδεχομένως να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής στο μέλλον, λόγω της μεγάλης αύξησης των αποθεμάτων αργού.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, στην ευρωζώνη ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ αναμένεται να ενισχυθεί στις 51 μονάδες τον Οκτώβριο από 50,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ στη Βρετανία ο αντίστοιχος δείκτης εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 53 μονάδες από 52,9 τον Σεπτέμβριο.

Αυτή την ώρα ο Dax διαμορφώνεται στις 3.658 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,07%, άνοδο κατά 0,4% σημειώνει ο CAC-40 στο Παρίσι, στις 3.386 μονάδες. Στην αγορά του Λονδίνου ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.297 μονάδων, κατά 0,24% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v