ΗΠΑ: Παραίτηση επικεφαλής Α/Κ λόγω σκανδάλου

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Richard Strong, επικεφαλής της εταιρίας Αμοιβαίων Κεφαλαίων Strong Mutual Funds, μετά τις εξονυχιστικές έρευνες που διεξάγει ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Elliot Spitzer, για αθέμιτες συναλλαγές.

ΗΠΑ: Παραίτηση επικεφαλής Α/Κ λόγω σκανδάλου
Παραιτήθηκε ο Richard Strong από τη θέση του επικεφαλής της εταιρίας Αμοιβαίων Κεφαλαίων Strong Mutual Funds, μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Elliot Spitzer, για αθέμιτες συναλλαγές.

Αξίζει πάντως να προστεθεί ότι ο κ. Spitzer έχει εδώ και καιρό αρχίσει να διερευνά εξονυχιστικά τις κινήσεις πολλών Αμοιβαίων Κεφαλαίων στις ΗΠΑ, τα οποία εκτιμάται ότι όχι μόνο διενεργούσαν βραχυπρόθεσμες συναλλαγές, αλλά και ότι επέτρεπαν στους traders να επωφελούνται από τις αγοραπωλησίες μεριδίων Α/Κ εις βάρος των επενδυτών που τοποθετούνταν σε αυτά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο κ. Strong αλλά και ”κοντινοί” του άνθρωποι ”αποκόμισαν” κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών 600.000 και πλέον δολάρια μέσα στις προλεγόμενες κινήσεις.

Παρ’ όλο που ο κ. Strong απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής του ομίλου Αμοιβαίων Κεφαλαίων του οποίου ηγούνταν, ο ίδιος δήλωσε ότι θα παραμείνει επικεφαλής της θυγατρικής του, Strong Capital, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 42,7 δισ. δολ. κεφαλαίων. Η Strong Capital ήταν μια από τις 4 εκείνες εταιρίες οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο του κ. Spitzer για ”αθέμιτες” συναλλαγές τον Σεπτέμβριο.

Το ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο της Strong Mutual Funds αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. Strong, επισημαίνοντας ότι θα αρχίσει άμεσα να αναζητεί έναν ανεξάρτητο επικεφαλής για τον όμιλο.

Στο μεταξύ, ας προστεθεί ότι έξι πρώην brokers της Prudential Securities αναμένεται να κατηγορηθούν επίσης για ”αθέμιτες” συναλλαγές σε Α/Κ.

Στην απομάκρυνσή τους από την Putnam, την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρία Α/Κ στις ΗΠΑ, προχώρησαν 4 μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε διαχειριστές κεφαλαίων της, οι οποίοι επωφελήθηκαν από βραχυπρόθεσμες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v