Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 59 μηνών η Σοφοκλέους

Ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη, που οφείλεται καθαρά και μόνο στο αγοραστικό ενδιαφέρον για δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και κάποιες ακόμη μετοχές του FTSE, ενώ έντονα επιφυλακτική ήταν η στάση των επενδυτών σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική κίνηση για το Γενικό Δείκτη, που οφείλεται καθαρά και μόνο στο αγοραστικό ενδιαφέρον για δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και κάποιες ακόμη μετοχές του FTSE, ενώ έντονα επιφυλακτική ήταν η στάση των επενδυτών σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό.

Τόσο το διεθνές οικονομικό κλίμα όσο και η εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνηγορούσαν για κάτι σαφώς καλύτερο, καθώς το 1,13% του FTSE, έναντι του 0,77% του FTSEM κσι του 0,60% του FTSES αποδεικνύουν περίτρανα την εδώ και αρκετές συνεδριάσεις επιφυλακτική στάση που τηρούν οι εμπλεκόμενοι για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ο Γ.Δ. σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 0,21% (τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα - νέο υψηλό 59 μηνών) από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του δείκτη φτάνουν τα 22,83%, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την εβδομάδα που πέρασε περιορίστηκε στα 182,1 εκατ. μειωμένη κατά 18%.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το διεθνές κλίμα και τα αποτελέσματα 9μήνου θα διαμορφώσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, εντοπίζουν τη σημαντική μείωση του κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, αλλά και το θετικό momentum που δείχνει να έχει η αγορά, πιθανόν για έναν νέο ανοδικό κύκλο που ξεκινά από τον τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά, η εικόνα δείχνει θετική, ιδιαίτερα εάν ο FTSE στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις κατορθώσει να κλείσει πάνω από τις 1.920 μονάδες, ενώ μετά από πολλές συνεδριάσεις, οι παίχτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων όχι απλά ακολουθούσαν την υποκείμενη αλλά τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν σημαντικά μεγαλύτερα κέρδη από τον ανάλογο δείκτη, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι υποτιμήσεις.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, βοηθούμενος από τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και από το θετικό κλείσιμο της Wall Strret, έφτασε μέχρι τις 3.426,31 μονάδες και έκλέισε στις 3.422,36 με κέρδη 0,91% ενώ ο τζίρος σημαντικά αυξημένος ξεπέρασε τα 212 εκατ. από τα οποία τα 11 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερα υψηλά κέρδη για τη Εurobank (4,46%), σημαντικά κέρδη για την Alpha, θετική αίσθηση από τη ΔΕΗ, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Βιοχάλκο, Γερμανό, Hyatt, Intracom, KAE και θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Coca Cola, ΟΤΕ, Folli Follie.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος των ΕΛΠΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για Μotor Oil, Τιτάν, και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Cosmote και ΟΠΑΠ.

Ιδιαίτερα επιφυλακτική (τηρουμένων των αναλογιών) η τελική εικόνα, όχι τόσο ως προς την αναλογία (172 ανοδικές έναντι 84 πτωτικών) όσο για το γεγονός ότι μόλις 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6 έως 9,92%.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, η διστακτικότητα των αγοραστών ασφαλώς και δεν επιτρέπει ιδιαίτερα μεγάλη ανάλυση, αλλά ίσως αξίζει προσοχής η κινητικότητα που επέδειξαν Κούμπας, Αttica Group, Ελληνικά Καλώδια, Βlue Star, Ιλιδα, Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας, Ηλεκτρονική Αθηνών, Αλουμίνιον, FHL Mermeren και ορισμένες ακόμη μετοχές.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 31.100 τεμαχίων της Eurobank στα 27,30 ευρώ, ένα πακέτο 160.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 24,78 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της Marfin Financial Group στα 17,84 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 33.807 τεμαχίων της Coca Cola στα 23 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Cosmote στα 17,60 ευρώ και ένα πακέτο του ΟΛΠ των 2.570 τεμαχίων στην τιμή των 15,14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v