Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση κερδών ήταν και πέρασε

Οι περισσότερες ενδείξεις ενισχύουν την εκτίμηση πως η χθεσινή-λίγο... άτσαλη είναι αλήθεια- διόρθωση οφειλόταν σε ρευστοποιήσεις ”προεξόφλησης θετικών αποτελεσμάτων” ομίλων και εταιριών του FTSE-20. Για την επιβεβαίωση όμως αυτής της εκτίμησης επιβάλλεται κατ’ αρχήν η άμεση επαναφορά του FTSE-20 προς τις 1.900 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είναι αλήθεια πως ο χαρακτήρας της χθεσινής διόρθωσης προβλημάτισε αρκετούς ανθρώπους της αγοράς και, κατά την εκτίμησή μας, μάλλον δικαιολογημένα.

Όμως, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις και προϋποθέσεις που συντρέχουν στις ξένες αγορές και στη Σοφοκλέους φαίνεται να ενισχύουν το θετικό ενδεχόμενο.

Και σε αυτό θα επιμείνουμε, καθώς σημαντικό μέρος των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν προχθές, κυρίως όμως χθες, σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20 οφείλεται στην ”προεξόφληση των θετικών αποτελεσμάτων”.

Οι ξένοι ισχυροί ”παίκτες”, που έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν, καθ’ ότι ενημερώνονται νωρίτερα από τους Έλληνες συναδέλφους τους, είχαν λάβει διακριτικά θέσεις από την αρχή του μήνα σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20, προσβλέποντας σε αυτήν ακριβώς την ανοδική αντίδραση, αποτέλεσμα της επιβεβαίωσης των ομολογουμένως θετικών αποτελεσμάτων.

Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις οι ξένοι, στο σύνολό τους, φροντίζουν να καθησυχάσουν την αγορά, θέτοντας παράλληλα τιμές-στόχους των επιλογών τους σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Morgan Stanley τοποθετεί τον πήχη για τον ΟΤΕ στα 19,2 ευρώ (όπου εδώ και 5-6 συνεδριάσεις εκδηλώνεται ισχυρότατο πρόγραμμα αγορών από κωδικούς του Λονδίνου), στα 16,7 ευρώ για την Cosmote, ενώ οι JP Morgan και Citigroup αναθεωρούν την εκτίμησή τους για την Πειραιώς.

Από τεχνικής πλευράς, θα είναι σημαντικό για τον FTSE-20 η άμεση προσέγγιση, αν όχι υπέρβαση, των 1.900 μονάδων. Με την προϋπόθεση πως το θετικό ενδεχόμενο, ως επικρατέστερο, θα επιβεβαιωθεί, θεωρείται πιθανότητα η άμεση υπέρβαση των 542 μονάδων για τον SmallCap 80, με ανάλογη επαναφορά για τον Mid 40, κατ’ αρχήν προς τις 2.930 μονάδες.

Μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που τις τελευταίες συνεδριάσεις διατηρούν την ανοδική τους φορά ή διαμορφώνουν ανάλογη (Μοτοδυναμική, Inform Λύκος, Πήγασος, Ελβάλ, Audiovisual, Alsinco, Global, Κύπρου, Frigoglass και αρκετές ακόμη) εκτιμάται πως θα βρεθούν και σήμερα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

ΣΗΜ: Στο σχετικό θέμα ”Επαφές Γ. Αλογοσκούφη στη Ν. Υόρκη” (της Έλενας Λάσκαρη) θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται, όπως αναλυτικά περιγράφεται για τα επόμενα επενδυτικά - επιχειρηματικά σχέδια του οικονομικού επιτελείου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για την περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας των ξένων στην ελληνική αγορά.

Κατά την εκτίμησή μας ο αρχικός... προϋπολογισμός μετοχοποιήσεων του 2006 θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του 1,6 δισ. ευρώ.

Αρκετοί έγκριτοι συνάδελφοι εκτιμούν πως το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων της επόμενης χρονιάς μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,5 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πλουραλισμό των φορέων που θα μετοχοποιηθούν ή όπου το ποσοστό του Δημοσίου θα μειωθεί μέχρι του σημείου της καταστατικής μειοψηφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v