Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα καπιταλισμού από τον Μπους!

Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να είναι σοβαρά προβληματισμένη από τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και να σκέφτεται να επιβάλει έκτακτη φορολόγησή τους! Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν ανοίγαμε κάποια στιγμή μία συζήτηση για ανάλογες περιπτώσεις;

Μαθήματα καπιταλισμού από τον Μπους!
Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να είναι σοβαρά προβληματισμένη από τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και να σκέφτεται να επιβάλει έκτακτη φορολόγησή τους!

Τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν ανοίγαμε κάποια στιγμή μία συζήτηση για ανάλογες περιπτώσεις;

Δεν είμαστε από εκείνους που φθονούν το κέρδος του διπλανού μας. Κάθε άλλο. Μακάρι οι εταιρίες να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο.

Ούτε πιστεύουμε ότι οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την φιλελεύθερη πολιτική τους. Στην περίπτωση των πετρελαϊκών επιχειρήσεων ο κ. Μπους, ο άνθρωπος που εξέφρασε όσο κανένας άλλος στην ιστορία των ΗΠΑ τα συμφέροντα των πετρελαϊκών επιχειρήσεων, αναγκάζεται να παραδεχτεί αυτό που ήδη όλοι γνωρίζουμε: Ότι τα κέρδη του κλάδου δεν προήλθαν από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αλλά από την εκμετάλλευση μιας άκρως συγκυριακής κατάστασης, και μάλιστα σε βάρος του καταναλωτικού κοινού.

Τα κέρδη τους δεν προήλθαν από τις επενδύσεις τους, αλλά από τις μη επενδύσεις τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα των ”ταύρων” στην αγορά πετρελαίου είναι ότι δεν υπάρχουν διυλιστήρια για να καλύψουν τη ζήτηση!

Ανάλογα παραδείγματα έχουμε και στην Ελλάδα. Εταιριών που βγάζουν υπερβολικά κέρδη, λόγω της δεσπόζουσας, ολιγοπωλιακής ή ιδιάζουσας θέσης τους στην αγορά, και όχι λόγω της επιχειρηματικότητάς τους.

Αν στην Αμερική, στη μητρόπολη του καπιταλισμού, έχει ανοίξει μία τέτοια συζήτηση, γιατί να μην την αποτολμήσουμε και στην Ελλάδα;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Αθήνα γίνεται χρόνο με τον χρόνο μία από τις ακριβότερες πρωτεύουσες στον... κόσμο! Έχει σχέση με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν γειτονεύει με άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πάρουμε το αυτοκίνητό μας, να πάμε στη διπλανή πόλη και να κάνουμε τη δουλειά μας με χαμηλότερο κόστος.

Τα ολιγοπώλια εκμεταλλεύονται απόλυτα αυτό το γεγονός και οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν πολλά για αυτό που τελικά αγοράζουν. Και όχι μόνο αυτό! Στην πράξη αποθαρρύνονται οι εταιρίες να κάνουν επενδύσεις.

Ποιος είναι ο λόγος να επενδύσουν στο μέλλον, όταν βγάζουν ήδη πολλά κέρδη, και μάλιστα άκοπα;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v