Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει πρόσωπο η αγορά;

Η Σοφοκλέους, μη λαμβάνοντας υπόψη τη θετική εικόνα που παρουσίασαν μέχρι το κλείσιμο οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αναλώθηκε σε ”κόντρα κίνηση”, παρουσιάζοντας μία από τις χειρότερες εικόνες των τελευταίων συνεδριάσεων. Υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα στον ΟΤΕ. ”Πακέτο” στον Πήγασο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Επιχείρηση εκφοβισμού και βραχυπρόθεσμης αποθέρμανσης ή επιδείνωσης του κλίματος;

Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ σήμερα η Σοφοκλέους, μη λαμβάνοντας υπόψη τη θετική εικόνα που παρουσίασαν μέχρι το κλείσιμο οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αναλώθηκε σε κόντρα κίνηση, παρουσιάζοντας μία από τις χειρότερες εικόνες των τελευταίων συνεδριάσεων.

Οι πιέσεις ξεκίνησαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -0,65% του FTSE, έναντι του -0,94% του FTSEM και του -0,91% του FTSES.

Ενώ το -1,35% του δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας δείχνει πιο ανάγλυψα τι ακριβώς συμβαίνει σε όλο σχεδόν το εύρος του ταμπλό.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν συγκρατημένοι, πιθανολογούν περαιτέρω κινήσεις καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι σήμερα η Σοφοκλέους αγνόησε παντελώς το θετικό διεθνές κλίμα.

Τεχνικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω οπισθοχώρηση του Γ.Δ. μέχρι τις 3.380 μονάδες και για τον FTSE μέχρι τις 1.860, όμως, από κει και χαμηλότερα η τεχνική εικόνα δυσκολεύει σχετικά και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που ο Δείκτης υποχωρήσει κάτω από τις 3.352 μονάδες, κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.

Ένας Γ.Δ. που κινήθηκε σήμερα σε σημαντικό εύρος διακύμανσης με υψηλό ημέρας τις 3.3423,53 και χαμηλό τις 3.387,24 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.391,42 με απώλειες 0,77% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 173 εκατ. οπό τα οποία τα 27,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Την ίδια ώρα στην αγορά παραγώγων οι εκεί δραστηριοποιούμενοι ”παίχτες” αύξησαν τις συναλλαγές και ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης διατηρώντας τις υποτιμήσεις για τα Συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παρουσίασαν μία γενικότερα αδύναμη εικόνα, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Folli Follie, Τιτάν, ΕΛΤΕΧ, Γερμανός, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ (πιθανόν να επέδρασε θετικά και η είδηση για εξάρθρωση κυκλώματος παρανόμου στοιχήματος), ενώ αμετάβλητοι τερμάτισαν τη συνεδρίασης οι τίτλοι Ιntracom, ΟΤΕ.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Αlpha, ΕΛΠΕ, Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες για Εμπορική, Hyatt, Μotor Oil και αρνητική μεταβολή για Εθνική, Εurobank, ΔΕΗ, Coca Cola, ΚΑΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι ανοδικές μετοχές (72) ακολούθησαν σε πολύ μεγάλη απόσταση τις πτωτικές (204), ενώ 20 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5 έως 9,84%.

Όσον αφορά τα επιμέρους, σημαντική κινητικότητα στην Πήγασος ιδιαίτερα μετά το πακέτο που πραγματοποιήθηκε των 937.500 στα 1,93 ευρώ και το οποίο έδωσε τροφή για επιστροφή εντονότατων φημών, κινητικότητα στα Ελληνικά Καλώδια, μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση για τη Μοτοδυναμική, με ανοδικές διαθέσεις οι Επιχειρήσεις Ήχου και Εικόνας.

Επίσης, σημαντική κινητικότητα στο ΔΟΛ, η Olympic Catering ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά έχασε σημαντικότατο μέρος των ημερήσιων κερδών μετά το μέσο της συνεδρίασης, ενώ επανήλθαν προς το τέλος οι πωλητές με λιγότερο επιθετικές διαθέσεις στην ΕΥΔΑΠ.

Πέρασε σήμερα μέσω του Χ.Α. ένα πακέτο 937.500 τεμαχίων της εταιρίας Πήγασος στη τιμή των 1,93 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 2% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 35.000 και 20.000 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στα 32,78 και 32,42 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 570 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 18,52 ευρώ και ένα πακέτο 650 τεμαχίων της Intracom στα 5,30 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 400.000 τεμαχίων της Eurobank στα 26,52 ευρώ, ένα πακέτο 559.658 τεμαχίων της Αγροτικής στα 5,06 ευρώ και ένα πακέτο 267 τεμαχίων της Τράπεζας της Ελλάδος στα 93,65 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 472.855 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 18,31 ευρώ, ένα πακέτο 75.000 τεμαχίων της Motor Oil στα 17,50 ευρώ και ένα πακέτο 630 τεμαχίων του ΟΛΠ στα 15,38 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v