Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To νέο τοπίο στη Σοφοκλέους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ, μετά και την έγκριση του Νέου Κανονισμού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την ένταξη σε κατηγορίες των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες σε αυτό. Δημιουργούνται 4 κατηγορίες διαπραγμάτευσης. Εναρξη ισχύος από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου. Δείτε τα αναλυτικά αρχεία με τη νέα κατάταξη των μετοχών και το ημερολόγιο συναλλαγών για το 2006.

To νέο τοπίο στη Σοφοκλέους
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού έλαβε την έγκριση του Νέου Κανονισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την ένταξη σε κατηγορίες των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες σε αυτό, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του εγκεκριμένου κειμένου.

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού αρχίζει από τη Δευτέρα 28η Νοεμβρίου 2005.

Επισημαίνεται ότι στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών οι κινητές αξίες θα αναγράφονται κατά αλφαβητική σειρά στην κατηγορία που βρίσκονται.

Όσο αφορά στους κλάδους, το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε ότι θα υιοθετηθεί η διεθνώς αναγνωρισμένη κλαδική κατάταξη FTSE Dow Jones Industry Classification Benchmark.

Ακόμη αποφασίστηκε η δημιουργία νέου Δείκτη FTSE/ATHEX International που θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου 2006 ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις μετοχές που βρίσκονται στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης και πληρούν τα κριτήρια ρευστότητας και διασποράς που προβλέπονται στους κανόνες των δεικτών FTSE/ATHEX.

Σε ότι αφορά στις εισηγμένες εταιρίες οι κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:

* Αγορά Αξιών

Κατά την έναρξη ισχύος του Νέου Κανονισμού όλες οι κινητές αξίες που είναι εισηγμένες στο ΧΑ, εντάσσονται αυτοδίκαια στην ενιαία Αγορά Αξιών που δημιουργείται. Η Αγορά Αξιών χωρίζεται στις παρακάτω κατηγορίες.

--- Κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης

Στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης εντάσσονται όλες οι κατηγορίες μετοχών εκδοτριών εταιρειών που έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ με βάση το μέσο όρο του εξαμήνου 1-4-2005 έως 30-9-2005, και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει αντίθετο αίτημα της εκδότριας, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί στο ΧΑ τουλάχιστον μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2005.

Στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης εντάσσονται 88 εισηγμένες εταιρείες (92 μετοχές κοινές και προνομιούχες) - Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα

--- Κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης

Στην κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης εντάσσονται 217 εισηγμένες εταιρείες (227 μετοχές κοινές και προνομιούχες) οι οποίες έχουν κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 100 εκατ. Ευρώ και δεν ανήκουν στις κατηγορίες Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών και Επιτήρησης - (Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα)

--- Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών

Στην κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών εντάσσονται 5 εισηγμένες εταιρείες οι οποίες ανήκουν στις υφιστάμενες κατηγορίες χαμηλής ρευστότητας και χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας (Αγορά Β).- Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα

--- Κατηγορία Επιτήρησης

Στην κατηγορία Επιτήρησης εντάσσονται 17 εισηγμένες εταιρείες (21 μετοχές κοινές και προνομιούχες οι οποίες ανήκουν στην υφιστάμενη κατηγορία υπό επιτήρηση (Αγορά Γ) - Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα

--- Εταιρίες υπό Αναστολή Διαπραγμάτευσης

Όσες κινητές αξίες τελούν, κατά την έναρξη ισχύος του νέου Κανονισμού, υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, παραμένουν (35 εισηγμένες εταιρείες και 40 μετοχές) - Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα

--- Κατηγορία Αξιών Σταθερού Εισοδήματος

Οι ομολογίες και οι λοιποί τίτλοι σταθερού εισοδήματος εντάσσονται στην Κατηγορία Αξιών Σταθερού Εισοδήματος.



Παρατήρηση

• Οι προνομιούχες μετοχές μιας εταιρείας εντάσσονται στην κατηγορία στην οποία εντάσσονται οι κοινές μετοχές σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης.

Τέλος το Δ.Σ. του Χ.Α. καθόρισε τις ημερομηνίες λήξεως των προϊόντων της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ για το έτος 2006 σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα, καθώς και τις επίσημες αργίες συναλλαγών και εκκαθάρισης για τις Αγορές του ΧΑ για το έτος 2006.

* Τα αρχεία με την νέα κατάταξη των μετοχών του ΧΑ και το ημερολόγιο συναλλαγών για το 2006 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v