Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολες οι αλλαγές στους δείκτες FTSE (update)

Μετά το ”πράσινο φως” των χρηματιστηριακών αρχών για τη λειτουργία της ”νέας Σοφοκλέους” από την 28η Νοεμβρίου, η Επιτροπή Δεικτών FTSE γνωστοποίησε τις αλλαγές στη σύνθεση των ομώνυμων δεικτών. Επίσης, δημιουργείται ο δείκτης FTSE International με τη συμμετοχή 75 μετοχών, που θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2006. Η αναλυτική σύνθεση των δεικτών. Τα νέα ”ωράρια”.

Ολες οι αλλαγές στους δείκτες FTSE (update)
Μια προσθήκη και μια διαγραφή για τον FTSE-20 αποφάσισε η συμβουλευτική επιτροπή των δεικτών κατά την τακτική της εξαμηνιαία συνάντηση, ενώ αλλαγές επήλθαν και στους δείκτες Mid 40, SmallCap 80, αλλά και για τον δείκτη FTSE/ATHEX 140.

(Η αναλυτική σύνθεση των δεικτών FTSE δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”).

Επίσης, δημιουργείται ο δείκτης FTSE International, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου 2005, η αναλυτική σύνθεση του οποίου δημοσιεύεται στο τέλος του άρθρου.

Συγκεκριμένα, στον FTSE-20 εισέρχεται η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ διαγράφτηκε η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005 ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού του Χ.Α.

Εξάλλου, για τον δείκτη Mid 40 εγκρίθηκαν συνολικά πέντε προσθήκες, πέντε διαγραφές και τέσσερις μεταβολές του ποσοστού στάθμισης των μετοχών (Free Float) στις υφιστάμενες εταιρείες του δείκτη.

Ειδικότερα, στον Mid 40 εισήλθαν οι μετοχές των Ελληνικής Τεχνοδομικής, Γρ. Σαράντη, Lamda Development, Ιατρικού Αθηνών και Frigoglass.

Διαγράφτηκαν από την άλλη οι μετοχές των Ελαΐς, Goody’s, Χαλκόρ, Ιασώ και Αγροτικής Τράπεζας.

Επίσης, διαφοροποιήθηκε η στάθμιση για τις: Γενική Τράπεζα (σε 40% από 75%), ΜΕΤΚΑ (σε 50% από 40%), Δέλτα Συμμετοχών (σε 40% από 30%), Fourlis Συμμετοχών (σε 75% από 100%) και Σιδενόρ (σε 30% από 40%).

Για το δείκτη Small Cap 80 εγκρίθηκαν συνολικά είκοσι προσθήκες και είκοσι διαγραφές.

Δεν υπήρξαν μεταβολές του ποσοστού στάθμισης των μετοχών (Free Float) στις υφιστάμενες εταιρείες του δείκτη.

Οι προσθήκες στον Small Cap 80 αφορούν τις: Αγροτική Ασφαλιστική, Altec, Feedus, Αττι-Κατ, LogicDis, Κέκροψ, Audiovisual, ΣΙΔΜΑ, Μύλοι Λούλη, Νεώριον, Ελληνικά Καλώδια, Ευρωπαϊκή Πίστη, Sato, Αλλατίνη, Σελόντα, Καράτζη, Ευκλείδης, Ridenco, Αλμα, AS Company.

Διαγράφονται από τον Small Cap 80 οι μετοχές των: Πήγασος, Informer, ETEM, Πετρόπουλου, Γρ. Σαράντη, Lamda Development, Ιατρικού Αθηνών, Frigoglass, Μινωικών Γραμμών, Ρόκα, Info-Quest, Νεοχημικής, Aspis Bank, Chipita, Μηχανικής, ΛΑΜΨΑ, Autohellas, Blue Star, Καθημερινής, Τεγόπουλου.

(σ.σ. Η διαγραφή των 12 τελευταίων τίτλων, ήτοι από Μινωϊκές Γραμμές έως και Τεγόπουλο οφείλεται στη μετάταξη των εταιριών στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Η διαγραφή των Γρ. Σαράντη, Lamda Development, Ιατρικού και Frigoglass οφείλεται στη μεταφορά τους στον δείκτη Mid 40).

Τέλος, για το δείκτη FTSE/ATHEX 140 εγκρίθηκαν συνολικά είκοσι δύο προσθήκες, οκτώ διαγραφές και μία μεταβολή του ποσοστού του ποσοστού στάθμισης των μετοχών (Free Float) στις υφιστάμενες εταιρείες του δείκτη.

Συγκεκριμένα, προστέθηκαν οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, Αγροτική Ασφαλιστική, Altec, Feedus, Αττι-Κατ, LogicDis, Κέκροψ, Audiovisual, ΣΙΔΜΑ, Μύλοι Λούλη, Νεώριον, Ελληνικά Καλώδια, Ευρωπαϊκή Πίστη, Sato, Αλλατίνη, Σελόντα, Καράτζη, Ευκλείδης, Ridenco, Άλμα – Ατέρμων και AS Company.

Διεγράφησαν οι Ελαΐς, Goody’s, Χαλκόρ, ΙΑΣΩ, Πήγασος, Informer, ΕΤΕΜ και Πετρόπουλος, ενώ άλλαξε η στάθμιση για τη μετοχή της ΛΑΜΨΑ σε 50% από 75%.

----- Οι αλλαγές στους δείκτες λόγω του νέου Κανονισμού του Χ.Α.

Επιπλέον, συνεπεία των αλλαγών στη δομή των αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών FTSE/ATHEX κατά τη συνεδρίασή της ενέκρινε μια σειρά αλλαγών στους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών FTSE/ATHEX.

Ειδικότερα, οι μετοχές που μπορούν να συμμετάσχουν στους δείκτες FTSE/ATHEX 20 και FTSE/ATHEX Mid Cap 40 Index θα προέρχονται από την Κατηγορία Υψηλής Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Οι μετοχές που μπορούν να συμμετάσχουν στον δείκτη The FTSE/ATHEX Small Cap 80 Index θα προέρχονται από την Κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Στη σύνθεση του δείκτη FTSE/ATHEX 140 Index θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μετοχές που απαρτίζουν τους δείκτες FTSE/ATHEX 20, FTSE/ATHEX Mid Cap 40 και FTSE/ATHEX Small Cap 80, καθώς και οι μετοχές που συμμετέχουν στην Κατηγορία Υψηλής Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας των δεικτών FTSE/ATHEX αλλά δεν συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών ATHEX 20 και FTSE/ATHEX Mid Cap 40.

Η ισχύς των παραπάνω αλλαγών είναι άμεση και θα εφαρμοστούν για τον προσδιορισμό της σύνθεσης των δεικτών FTSE/ATHEX, η οποία θα ισχύσει από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2005.

Εξάλλου, η επιτροπή ενέκρινε τις κάτωθι αλλαγές στους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών:

1. Στους FTSE/ATHEX μπορούν να συμμετάσχουν οι εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χ.Α. και καταβάλλουν τη πλειοψηφία των εταιρικών φόρων τους στην Ελλάδα. Ο κανόνας αυτός θα τεθεί υπό ισχύ από την επόμενη αναθεώρηση τον Απρίλιο του 2006.

2. Για τον υπολογισμό του κριτηρίου ρευστότητας εξαιρούνται οι συναλλαγές των Πακέτων.

--- Η σύνθεση του FTSE International



Επίσης, κατά τη συνεδρίασή της η Συμβουλευτική Επιτροπή επικύρωσε τη σύνθεση του νέου δείκτη FTSE/ATHEX International.

Ο δείκτης FTSE/ATHEX International αποτελείται από όλες τις μετοχές οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και πληρούν τα κριτήρια ρευστότητας των δεικτών FTSE/ATHEX.

Εβδομήντα πέντε συνολικά μετοχές συμπεριλαμβάνονται στον FTSE/International. Συγκεκριμένα οι: Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank, Coca-Cola, Cosmote, Αγροτική, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Πειραιώς, Εμπορική, Motor Oil, Τιτάν, Κύπρου, Βιοχάλκο, Γερμανός, Intralot, Hyatt, ΚΑΕ, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ, Intracom, Τεχνική Ολυμπιακή.

Επίσης περιλαμβάνονται οι: Ηρακλής, Ελληνική Τεχνοδομική, ΕΧΑΕ, Γενική, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Βωβός, Αττικής, Marfin Group, Jumbo, Άκτωρ, Εθνική Αξιοποίησης Ακινήτων, ΟΛΠ, Εθνική Ασφαλειών, Αλουμίνιο, Δέλτα Συμμετοχών.

Καθώς και οι: Φουρλής, Εγνατία, Attica Συμμετοχών, Τέρνα, J&P AΒΑΞ, Μαίλλης, ΓΕΚ, Αστήρ Παλλάς, Σαράντης, Σιδενόρ, ΔΟΛ, Notos Com, Lamda Development, ΕΛΒΑΛ, S&B Ορυκτά, Ιατρικό Αθηνών, Frigoglass, Μινωικές Γραμμές, Ρόκας, Info Quest, Νεοχημική.

Παράλληλα συμμετέχουν και οι: FG Europe, Aspis Bank, Πλαίσιο, ΑΒ Βασιλόπουλος, Chipita International, Μηχανική, Λάμψα, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Autohellas, Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, Blue Star Ναυτιλιακή, Τηλέτυπος, Καθημερινή, Τεγόπουλος.

Ο υπολογισμός του δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2006, με τιμή εκκίνησης τις 5.000 μονάδες δείκτη.

--- Ωράριο λειτουργίας

Με τον νέο κανονισμό του Χ.Α. επέρχονται και αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς.

Ειδικότερα, η συνεχής διαπραγμάτευση των μετοχών που συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία της υψηλής κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα στον δείκτη FTSE International ξεκινάει από τις 11.30 μέχρι τις 16.30 (έναντι 11.00 – 16.00 που είναι σήμερα).

Για τις υπόλοιπες μετοχές η συνεχής διαπραγμάτευση θα ξεκινάει στις 14.00 – 16.30 (από 11.00 – 16.00 που ισχύει σήμερα).

Οι τιμές κλεισίματος για τις μετοχές της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης (FTSE International) θα διαμορφώνονται με τη μέθοδο της δημοπρασίας η οποία και θα διενεργείται από τις 16.30 – 16.45, ενώ συναλλαγές θα πραγματοποιούνται και μεταξύ 16.45 – 17.00 με βάση τη μέση τιμή κλεισίματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v