Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: ”Ισχυρά τα μεγέθη” λένε οι αναλυτές

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζοντας τα ”ισχυρά”, ενώ τα αποδίδουν κυρίως στα αυξημένα περιθώρια διύλισης. Πως σχολιάζουν UBS, HSBC, Εθνική, Marfin, Alpha Finance, Εγνατία.

ΕΛΠΕ: ”Ισχυρά τα μεγέθη” λένε οι αναλυτές
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, χαρακτηρίζοντας τα ”ισχυρά”, ενώ τα αποδίδουν κυρίως στα αυξημένα περιθώρια διύλισης. Παράλληλα επισημαίνουν και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν χθές ενοποιημένα καθαρά κέρδη της τάξης των 259 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 103%.

”Ισχυρά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως αύξησε τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των Πετρελαίων για το 2005 κατά 5%, διατηρώντας, όμως, αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 16,90 ευρώ και τη σύσταση ”buy 2”.

Πολύ ισχυρά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων η HSBC σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εμφανές ακόμη και αν εξαιρεθούν τα κέρδη από τις αποτιμήσεις των αποθεμάτων.

Η βελτιωμένη εικόνα αποδίδεται μεταξύ άλλων στην άνοδο των περιθωρίων κέρδους σε επίπεδο ρεκόρ και στην ενδυνάμωση της απόδοσης των εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο.

Ο οίκος σχολιάζει ακόμη την πρόθεση της εταιρίας να προχωρήσει στη διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ για το 2005, κάτι που στις τρέχουσες τιμές αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 1,2%.

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της εκτιμά η Εθνική ΑΧΕ πως θα οδηγήσουν τα ”ισχυρά” μεγέθη εννεαμήνου των ΕΛΠΕ, αν και η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report επισημαίνει πως υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για ανοδική αναθεώρηση όσον αφορά στα επίπεδα της διύλισης βραχυπρόθεσμα, καθώς ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις για το διυλιστήριο της Ελευσίνας οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός τριετίας.

”Τα Ελληνικά Πετρέλαια καταφέρανε για άλλο ένα τρίµηνο να επωφεληθούν από τα πολύ υψηλά περιθώρια διύλισης που επικρατούν στην αγορά, παρά την πτώση του όγκου πωλήσεων στην ελληνική αγορά” επισημαίνει η Marfin Analysis.

Παράλληλα, η Marfin Analysis σημειώνει πως αναμένεται να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη των ΕΛΠΕ την περίοδο 2005-2007, κυρίως λόγω της διατήρησης των υψηλών περιθωρίων διύλισης.

”Καλά” χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα εννεαμήνου των ΕΛΠΕ η Alpha Finance η οποία επικαλείται ταυτόχρονα σχετική δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου των Πετρελαίου, κ. Καβουλάκου, ”εξαιρετικές επιδόσεις σε ένα ισχυρό περιβάλλον”.

Η Alpha Finance επισημαίνει στο πρωινό της report με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου ότι τα ΕΛΠΕ κατάφεραν να διατηρήσουν τους όγκους των πωλήσεών τους στο εννεαμήνο, σε μια πτωτική εν γένει αγορά, αυξάνοντας παράλληλα το μερίδιό τους.

Επίσης, επευφημεί τις προσπάθειες της διοίκησης για συγκράτηση του κόστους με τις δαπάνες για marketing και διύλιση να είναι για πρώτη φορά πτωτικές κατά 2 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ”ισχυρά” χαρακτηρίζει και η Εγνατία Finance τα μεγέθη εννεαμήνου των ΕΛΠΕ τα οποία και αποδίδει στα υψηλότερα περιθώρια διύλισης, ενώ στο καθημερινό της report υπενθυμίζει πως έχει τη μετοχή των Πετρελαίων ”under review”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v