Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Η αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης, η μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, η επάνοδος των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου των Τράπεζας Πειραιώς και ΕΛΠΕ είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης, η μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, η επάνοδος των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου των Τράπεζας Πειραιώς και ΕΛΠΕ είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ελληνική Οικονομία: Ασφυκτικές γίνονται πλέον οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά και όχι ”λογιστικά” μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους που βρίσκονται στα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα, αναφέρει Το Βήμα.

Έγκριση Eurostat έλαβε η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών για φέτος, καθιστώντας εφικτή τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% το 2006, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Πληθωρισμός: Η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων συνέβαλε στη μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 3,8% έναντι 3,9% τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την Καθημερινή.

Απεργίες: Αρχίζει σήμερα, με την απεργία της ΑΔΕΔΥ κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μακρύς χειμώνας κοινωνικών συγκρούσεων, επισημαίνει Το Βήμα.

Ομόλογα: Πολύ σοβαρά εξέλαβαν οι αγορές τη σύσταση της ΕΚΤ ότι δεν θα δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα χωρών της ευρωζώνης με αξιολόγηση Α-, αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως πρώτο ”θύμα” είναι η Πορτογαλία, που πλήρωσε χθες αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου, ενώ κατά μιάμιση μονάδα βάσης διευρύνθηκε και το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό.

Υπό ισχυρή πίεση βρίσκονται από χθες τα ελληνικά ομόλογα, καθώς έλαβε αδικαιολόγητες διαστάσεις θέμα των ”Financial Times” σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αποδέχεται ως εγγύηση ομόλογα κρατών–μελών της ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα χαμηλότερη της κατηγορίας Α-, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση για την άρση των δημοσιονομικών ισορροπιών, σημειώνει το Κέρδος, ενώ Τα Νέα επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκβιάζει για πιο σκληρά μέτρα.

Βουλγαρία: Στα χέρια Ελλήνων βρίσκεται μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων στη Βουλγαρία, με τη βιομηχανία να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο του επενδεδυμένου κεφαλαίου και το 20% του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος να ελέγχουν οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Καθημερινή.

Πετρελαϊκές: Την παρέμβαση του Κογκρέσου προκάλεσαν τα εκρηκτικά κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ.

Τρόφιμα: Οι έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν χθες για συμφωνία ΔΕΛΤΑ και Chipita έφεραν στο προσκήνιο τα σχέδια για συγχωνεύσεις και δημιουργία ισχυρών ομίλων στον κλάδο των τροφίμων, αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως επισήμως, όμως, ο ”γάμος” δεν επιβεβαιώνεται.

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στους ομίλους ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών και Chipita, καθώς θεωρείται πλέον θέμα ημερών η συμφωνία για τη μεταξύ τους συγχώνευση, επισημαίνει το Κέρδος.

Μελέτες Έργων: Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για 60 μελέτες νέων έργων ενέταξε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ, τονίζει το Κέρδος.

Τουρισμός: Ο συνεδριακός τουρισμός ”ανέβασε” την πληρότητα των ξενοδοχείων Αττικής τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Πετρέλαιο: Η δραστική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού δεν αντιστάθμισε για τις πετρελαϊκές αγορές τις απώλειες σε εκείνα του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες προκάλεσαν αργά χθες επάνοδο της τιμής του αργού πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, αναφέρει η Καθημερινή.

Ρευστότητα: Αφαίμαξη ρευστότητας 350 – 400 εκατ. ευρώ θα σημειωθεί το 2006, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς τραπεζικών κύκλων, επισημαίνει η Εξπρές, που συμπληρώνει ότι οι επιχειρήσεις αναμένεται να συνεισφέρουν περί τα 180 εκατ. ευρώ επιπλέον, ενώ το κόστος των ιδιωτών από τον τραπεζικό δανεισμό θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ.

Μεγέθη εννεαμήνου: Στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου των Τράπεζας Πειραιώς και ΕΛΠΕ αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Ολυμπιακές Αερογραμμές: Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ενημερωθεί από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, τον οίκο Λαζάρ, για τις προοπτικές του όλου εγχειρήματος, επισημαίνει η Καθημερινή.

”Με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν θα αποφασίσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα για τη συνέχιση ή μη του διαγωνισμού για την Ολυμπιακή” δήλωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Ζ. Μπαρό, αναφέρει η Εξπρές.

Alpha Bank: Άνοδο 40% εμφανίζουν οι καταθέσεις της Jubanka επισημαίνει η Ημερησία.

Eurobank: Στα 350 εκατ. ευρώ αναμένονται τα κέρδη της Eurobank για το εννεάμηνο του 2005, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Lannet: Επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Lannet, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου και δανείου.

Λάρκο: Αυτοδυναμία αλλά και κερδοφορία που θα διαφανεί σε μια περίοδο 3 έως 4 ετών από σήμερα προβλέπει για τη Λάρκο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας σε συνέντευξή του στο Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v