Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτυχής η προσπάθεια επαναφοράς

Αμεση ήταν η αντίδραση των ”ενεργών” παικτών με τις αγορές των οποίων τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE-20 επανέκαμψαν, σχεδόν επιθετικά, προς τις προηγούμενες υψηλές τιμές. Μένει να ισορροπήσει στη συνέχεια η αγορά και να επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες περιοχές ”ισορροπίας” της. Στο 3/1 διαμορφώνεται η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επέστρεψαν, μετά τη χθεσινή κατοχύρωση κερδών, οι αγοραστές, κυρίως οι ξένοι διαχειριστές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση, επιθετικότερα απ’ ό,τι αναμέναμε, επαναφορά του Γενικού Δείκτη και του FTSE-20 υψηλότερα των 3.400 μονάδων και 1.900 μονάδων αντίστοιχα.

Με σύμμαχο τα πολύ καλά αποτελέσματα εννεαμήνου και με αφορμή ”μόχλευσης” τις υπερθετικές αναλύσεις των ξένων, οι συναλλαγές της Eurobank ξεπέρασαν πολύ γρήγορα το μισό εκατομμύριο τεμάχια.

Εντολές αγοράς που δίνονταν μέχρι και 3,1% υψηλότερα, με τη μετοχή να... ισορροπεί, περίπου μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, στα 27,18 – 27,20 ευρώ.

Άμεση ήταν όμως η ανταπόκριση των αγοραστών για τη μετοχή των Alpha Bank, Εθνικής, σταθερά στην Εμπορική και δευτερευόντως σε ΟΤΕ, Πειραιώς.

Ήταν θέμα χρόνου να διαμορφωθεί θετικά υπέρ των ανοδικών η σχέση τους έναντι των καθοδικών, στο 3 προς 1, με θετική ένδειξη την αύξηση των συναλλαγών σε συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στη μετοχή του Μυτιληναίου, οι αγοραστές ξεκίνησαν από τα χαμηλά φτάνοντας μέχρι και 2,1% υψηλότερα, στα 15,20 ευρώ, ενώ με λιγότερες συναλλαγές σταθεροποιείται στα 7,78 – 7,84 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.

Να σημειωθεί πως αυτήν την εβδομάδα παράγοντες του ομίλου πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων και επαφών με ξένους διαχειριστές σε ευρωπαϊκές αγορές.

Η μετοχή της Attica Group, από τις ”σταθερές επιλογές” της Alpha Finance, ενισχύεται κατά 1,9% στα 3,30 ευρώ.

Ανοδικά αντιδρούν Εθνική Ακινήτων, Μαΐλλης, ΟΛΠ, Τεχνική Ολυμπιακή, Ελβάλ, S&B και Εγνατία Τράπεζα.

Από τη χαμηλότερη αποτίμηση επανέρχεται με αυξημένες συναλλαγές προς τα 0,83 ευρώ η Altec, διαμορφώνεται στα 1,21 ευρώ (+2,6%) η Blue Star, αλλά και μετοχές μικρότερων τεχνικών εταιριών (Αττι-Κατ, ΑΕΓΕΚ, Βιοτέρ).

Με βάση τις συναλλαγές της πρώτης ώρας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέχρι στιγμής αντίδραση μετοχών όπως LogicDis (στα 0,46 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (στα 1,24 ευρώ), Veterin (στα 0,94 ευρώ), Ίλυδα (στα 2,14 ευρώ), Πετζετάκις (στα 1,63 ευρώ) και ορισμένων ακόμη με θετικό ποσοστό μεταβολής μεγαλύτερο του 2,5%.

Για την επόμενη μία - μιάμιση ώρα θα ήταν επιθυμητή η εξισορρόπηση των βασικών δεικτών, της σχέσης πωλητών - αγοραστών σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20 (ειδικότερα σε Eurobank, Alpha Bank) και της αναλογίας ανοδικών/πτωτικών με έμφαση στις μετοχές του Mid 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v