Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχιση ανόδου με αιχμή τον ΟΤΕ;

Βραχυπρόθεσμα ανοδική κρίνεται η τάση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι επιθετικές αγορές σε τίτλους του FT 20 και του ΟΤΕ ειδικότερα, στη μετοχή του οποίου η αξία των συναλλαγών τις 2 τελευταίες συνεδριάσεις ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ περίπου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι αποδόσεις και τα μεγέθη της εβδομάδας που έκλεισε χθες με το Γ.Δ. στις 3.415,08 μονάδες αποδίδουν εύγλωττα το κλίμα και τη διάθεση που επικράτησε.

Το ζητούμενο για τους ”παίχτες” είναι όμως η συνέχεια, καθώς για το Γ.Δ. προσεγγίζεται πλέον η κορυφή των 3.422 μονάδων.

Οδηγούμεθα σε υπέρβαση του ”υψηλού” και καταγραφή νέας ”κορυφής” 4 και πλέον ετών;

Σύμφωνα με την Εγνατία Finance, το περιθώριο αντίδρασης του Γ.Δ., από το κλείσιμο της Πέμπτης, φτάνει μέχρι την περιοχή των 3.650 μονάδων.

Το σίγουρο είναι πως η τάση και της Σοφοκλέους εξαρτάται από το κλίμα που διαμορφώνεται στα ξένα χρηματιστήρια, ειδικότερα τη Ν. Υόρκη.

Για τη Wall οι εκτιμήσεις των ξένων είναι θετικές, προβλέποντας πως μέχρι τέλους της χρονιάς ο Dow θα κινηθεί προσεγγίζοντας τις 11.000 μονάδες.

Τι μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα;

Εάν κρίνουμε από τις επιθετικές αγορές ειδικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά και επιμέρους τίτλους του FTSE-20, η τάση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση παραμένει και βραχυπρόθεσμα ανοδική.

Το σημαντικότερο, βέβαια, κατά την εκτίμησή μας είναι πως καταγράφηκε νέα υψηλή τιμή έτους για τον SC-80, στις 549,25 μονάδες.

Επίσης, η σχέση συναλλαγών στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, συνηγορεί υπέρ της συνέχισης, βραχυπρόθεσμα, της ανοδικής τάσης.

Αυτό, γιατί ο τζίρος των πρώτων 4 ημερών ήταν μέχρι και κατά 40% λιγότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 2, οπότε και έγιναν μόνο στον ΟΤΕ 6,5 εκατ. τεμάχια.

Δόθηκαν δηλαδή την Πέμπτη και την Παρασκευή περίπου 120-130 εκατ. ευρώ, από προφανώς ισχυρότατους παίχτες, οι οποίοι προεξοφλούν εξελίξεις στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Στο σημείο αυτό δεν θέλουμε να αναπαράξουμε φήμες και όσα ακούστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, από το πλέον αληθοφανές έως το πιο... εξωπραγματικό ενδεχόμενο η ουσία είναι όμως, πως ο ΟΤΕ βρέθηκε με τέτοιο τζίρο στα 18,08 ευρώ.

Η συνέχεια, εκτιμάμε κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα θα αναδείξει το... κίνητρο όσων έσπευσαν να συμμετάσχουν στο ”παιχνίδι προεξόφλησης”.

Κατά την εκτίμησή μας όμως, το ζητούμενο για την αγορά δεν είναι τόσο τι ακριβώς θα γίνει στον ΟΤΕ, όπου θεωρούμε ότι το εγχείρημα Βουρλούμη καθιστά όλο και λειτουργικότερο τον Οργανισμό, όσο οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με επίκεντρο την Εμπορική Τράπεζα.

Θα μείνουν οι Γάλλοι ή όχι;

Αυτό είναι το ερώτημα και η απάντηση αποτελεί το κλειδί για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Εάν υποτεθεί πως οι Γάλλοι δεν θα συμμετάσχουν, υπάρχουν δύο τινά:

Το ένα αφορά στη διάθεση του ποσοστού τους (με τη διαδικασία του βιβλίου των προσφορών) ή με την εκποίηση συνολικά της θέσης τους προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο.

Εάν υποτεθεί πως έβγαινε προς πώληση η συμμετοχή των Γάλλων, και οι ενδιαφερόμενοι να το αποκτήσουν προέρχονταν από την ελληνική αγορά, οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο.

Οπωσδήποτε η Εθνική και ο δεύτερος που διαθέτει τόσο υψηλά διαθέσιμα, δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Γι’ αυτό, όμως, το ενδεχόμενο θα αναφερθούμε όταν γνωστοποιηθεί η στάση των Γάλλων.

Απλά αναφέρουμε, πιθανά ενδεχόμενα γύρω από το μέλλον της Εμπορικής για να καταδείξουμε την προοπτική που έχει όχι μόνο η συγκεκριμένη τράπεζα όσο κυρίως οι συνέργιες που μπορεί να διαμορφωθούν ευρύτερα στον κλάδο.

Με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.415 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 4,45%, ο FT 20 κέρδισε 4,35%, ενώ ο Mid 40 ενισχύθηκε 3,53%. Άνοδο 3,82% κατάγραψε ο Small Cap 80, και 4,22% ο FTSE 140. Κέρδη 7,21% για το δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 4,22%, οι τηλεπικοινωνίες 6,16%, ενώ οι εκδόσεις εκτυπώσεις 8,88%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Informatics (64,7%), Ευρωσυμμετοχές (41,9%), Fitco (41,2%), Κλ. Ναούσης (37,5%), ΒΙΟΣΩΛ (36,8%), Πουλιάδης (33,3%), Προμότα (32,7%), Τασόγλου (31,6%), Λεβεντάκης (30,6%), ΒΙΟΣΩΛ (προνομιούχες – 29,4%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Feedus (7,6%), Infotech (6,5%), Goody’s (5,8%), Γκάλης (5,8%), Γαλαξίδι (5,6%), Ευρωδυναμική (5,5%), Everest (5,4%), IΜΠΕΡΙΟ (5%), Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (4,6%) και Καραμολέγκος (3,6%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v