Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενικευμένη άνοδος με αιχμή ΟΤΕ- Cosmote

Προς την ”αντίσταση” των 1.900 μονάδων κινείται ο FTSE-20, με αιχμή τις τράπεζες, κυρίως όμως τις τηλεπικοινωνίες. Συνεχίζεται το κυνήγι των υπεραξιών με αρκετή δόση κερδοσκοπίας, στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ σε MID-40, SC-80... πρυτανεύουν εν μέρει και τα θεμελιώδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενδυναμώνεται η φορά επαναπροσέγγισης των 1.900 μονάδων, για τον FTSE-20.

Η μέχρι στιγμής εικόνα των μετοχών του FTSE-20 είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς φέρνει την Πειραιώς μέχρι τα 17,38 ευρώ, την Εμπορική προς τα 24,24 ευρώ, τη Eurobank προς τα 26,28, την Εθνική προς τα 33,20 και την Alpha Bank προς τα 24,42 ευρώ.

Την τιμητική τους, όμως, έχουν σήμερα οι τηλεπικοινωνίες, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (μετά την εξαγορά των Ισπανών) δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον ΟΤΕ και τη θυγατρική Cosmote.

Μόλις χθες η CSFB έθετε τα 18 ευρώ ως τιμή–στόχο για τη μετοχή του Oργανισμού, που σήμερα ενισχύθηκε μέχρι και κατά 3,36% στα 17,84 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες των 700.000 τεμαχίων (τις 11:45).

Με τον FTSE-20 να ενισχύεται κατά 1,29% προς τις 1.885 μονάδες, είναι απόλυτα δικαιολογημένο το κλίμα που διαμορφώνεται στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Όλοι οι ενεργοί κλάδοι και οι μετοχές εταιριών με υπαρκτές ή λιγότερο αληθοφανείς προσδοκίες για καλύτερο 9μηνο, κινούνται ανοδικά.

Η μετοχή του Τηλέτυπου ενισχύεται κατά 2,2% στα 3,76 ευρώ, ο ΔΟΛ κυμαίνεται στα 3,10 ευρώ, ενώ αυξημένες συναλλαγές ωθούν υψηλότερα Αλουμίνιο, Μέτκα, Μυτιληναίο, Εθνική Ασφαλιστική, Chipita, Ολυμπιακή.

Από το χώρο των εκδόσεων, μετά το τελευταίο θετικό 3Χ3 ενισχύεται κατά 9,7% η μετοχή του Πήγασου, καθώς με συναλλαγές 35.000 τεμαχίων (στις 11:45) φτάνει πλέον στα 1,94 ευρώ.

Από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται η αντίδραση των... πληβείων είτε πρόκειται για τις Altec, Ατέρμων, ΑΕΓΕΚ είτε για τις Informatics, Πλαστικά, Σάνυο και άλλες από αυτήν την κατηγορία.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται απόλυτα θετικά για την πρώτη κατηγορία, τη στιγμή που μετοχές όπως Fitco, Hitech, Λεβεντάκης, PC Systems, Πουλιάδης, Μαξίμ ”ζωγραφίζουν” στο ταμπλό.

Κατά την εκτίμησή μας, πρόκειται για την πρώτη, από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003, τόσο καλά οργανωμένη και συγκροτημένη συνολικότερη κίνηση αντεπίθεσης της πλειονότητας των εμπλεκομένων με την αγορά μας.

Και, όπως επιμένουμε από την αρχή Σεπτεμβρίου να θεωρούμε πως η άνοδος της αγοράς θα πρέπει να είναι συνολικότερη (και από αυτήν βέβαια την αντίδραση δεν μπορεί να λείπουν ούτε τα... σαπάκια ούτε η... κερδοσκοπία), έτσι και τώρα εκτιμούμε ότι περιθώρια υπεραπόδοσης υπάρχουν για αρκετές εισηγμένες.

Καλό θα ήταν βέβαια, πέραν της... κερδοσκοπίας, όπου αυτή αναπτύσσεται και αφορά μόνο εξειδικευμένους παίχτες, να λαμβάνονται υπόψη και τα θεμελιώδη, για όσους επιλέγουν χαμηλότερης επικινδυνότητας τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v