Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόχλευση εν όψει;

Οι περισσότεροι στα ξένα χρηματιστήρια προετοιμάζονται για τη ”μόχλευση” εν όψει της λήξης της χρήσης του 2005. Ανάλογες διεργασίες γίνονται εμφανώς πλέον και στη Σοφοκλέους. Κίνηση-καταλύτης της Eurobank μία εβδομάδα προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 9μήνου. Θερμό το κλίμα σε ευρύ μέρος του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο πάνω, λίγο κάτω, προτού φύγουν για αρκετά πιο πάνω οι ξένες αγορές.

Όλα προετοιμάζονται μεθοδικά και έξω από αυτόν το χορό δεν θα μείνει ούτε η Σοφοκλέους.

Στα καθ’ ημάς τα βραχυπρόθεσμα όμως, η καλύτερη είδηση έρχεται από την Εθνική AXE για λογαριασμό της Eurobank.

Το ότι η Eurobank υπέβαλε την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 75% του ρουμανικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου αποτελεί μία πρώτης τάξεως επιχειρηματική είδηση, αλλά και αφορμή ικανή να ωθήσει υψηλότερα κατ’ αρχήν τη μετοχή της Eurobank.

Ήδη χθες, η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 1,12% προς τα 25,38 ευρώ, αλλά με συναλλαγές μόλις 113.070 τεμαχίων.

Από τις συναλλαγές φαίνεται πως η προεξόφληση της είδησης δεν έχει γίνει.

Επίσης, στις 10 Νοεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του ομίλου της Eurobank, ενώ στις 24 του ομίλου της Εθνικής.

Είναι κοινή αίσθηση πως ”η ώρα των τραπεζών” προετοιμάζεται μεθοδικά προς τη λήξη της οικονομικής χρήσης 2005.

Εάν για τον FTSE-20 διαφυλαχθούν τα ”νώτα” των 1.845 μονάδων, θα είναι εφικτή –κατά την εκτίμησή μας– η αντίδρασή του καταρχήν προς τις 1.900 μονάδες. Και βλέπουμε.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να θεωρηθεί πιθανότατο το ενδεχόμενο προσπάθειας ”μόχλευσης” και κατοχύρωσης υπεραξιών, κάτι που βολεύει αρκετούς.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, μετοχές εταιριών με διαμορφωμένη ανοδική φορά ή τάση που μεθοδικά διαμορφώνεται, μπορεί να αποτελέσουν τις επόμενες επιλογές των ”παικτών”.

Με διαφορετικό βέβαια βαθμό επικινδυνότητας και... χρονικής δέσμευσης, φαίνεται πως σταδιακά τίτλοι όπως Τράπεζα Κύπρου, Global AEEX, Φλεξοπάκ, Μυτιληναίος, Αλουμίνιο, Τηλέτυπος, ΕΛΒΕ, Φουρλής, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, φαίνεται πως προετοιμάζεται το μοίρασμα της πίτας για μετοχές εταιριών (μεγαλύτερης επικινδυνότητας) με ενδεικτική την περίπτωση της Fitco, αλλά και Πουλιάδης, Χαλυβδόφυλλα, Αλυσίδα, Αττικάτ, Αξον, Μπαλλής και άλλων αυτού του μεγέθους.

Σημείωση: Προκαλεί εύλογη απορία η πολιτική που ακολουθείται σε επιμέρους θέματα, μείζονος όμως σημασίας, τόσο πρακτικής όσο και ηθικής.

Για παράδειγμα, για ποιο λόγο δεν αναφέρονται τα ονόματα των 13 πιστωτικών ιδρυμάτων, στα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος επέβαλε πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν ξέπλυμα χρήματος και επιτέλους αυτή η... καραμέλα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων ας μην χρησιμοποιείται κατά το δοκούν και επιθυμητόν, διότι η εντύπωση που δίνεται στον κόσμο είναι ακόμη πιο αλγεινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v