Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες ”βόλτες” στις 3.300

Ανεβάζει ταχύτητα ο ΟΠΑΠ, που μπορεί να αποτελέσει βραχυπρόθεσμα... Στοίχημα υπεραξιών. Ακολουθεί η β΄ ταχύτητα του FTSE-20, ενώ η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο άκρως ενθαρρυντικό 3 προς 1. Χαμηλού μέχρι στιγμής κόστους η μόχλευση φέρνει την αγορά και πάλι να διερευνά την περιοχή υψηλότερα των 3.300 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με διερευνητικές... ”βολές” υψηλότερα των 3.300 μονάδων αντέδρασε η αγορά.

Σε γενικές γραμμές η μέχρι τώρα πορεία βασικών δεκτών και μετοχών θεωρείται από τους αναλυτές ως απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετά τις 13:15 οι εντολές αγοράς στη μετοχή της Εθνικής έφεραν μέχρι και 1,5% υψηλότερα τον τίτλο, προς τα 32,5 ευρώ.

Να σημειωθεί πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Citigroup έθετε τον πήχη για τη μετοχή της Εθνικής στα 37,5 ευρώ, ενώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία ο τίτλος μπορεί να ”αναπνεύσει” ακόμη περισσότερο.

Όμως, θεωρούμε πως η λογική της προεξόφλησης των οικονομικών αποτελεσμάτων παραδοσιακών ομίλων όπως Τιτάν, Motor Oil, αλλά και Cosmote, Coca Cola, ΕΛΠΕ μπορεί να συντηρήσει την υπεραπόδοση της ”2ης ταχύτητας” του FTSE-20 για τις επόμενες μέρες.

Ένα επιπλέον ενθαρρυντικό στοιχείο, χρήσιμο για την τάση του FTSE-20, αφορά στη δυναμική αντίδρασης της μετοχής του ΟΠΑΠ.

Να θυμίσουμε πως από τα χαμηλά των 23,2 ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη, η μετοχή υπεραντιδρά, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές μέχρι στιγμής 1,4 εκατ. τεμαχίων, μέχρι και 2% υψηλότερα προς τα 24,2 ευρώ.

Οι δυνάμει πωλητές εμφανίζονται στις 13:55 ακόμη πιο υψηλά, προς τα 24,22 ευρώ, επιταχύνοντας την τάση της μετοχής.

Μέχρι στιγμής για τη μετοχή του ΟΠΑΠ πραγματοποιούνται μακράν οι περισσότερες συναλλαγές από κάθε άλλο τίτλο του FTSE-20, περίπου τριπλάσιες του ΟΤΕ, και μακράν των 200.000 τεμαχίων της Εθνικής.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά την επιθετική πρωτοβουλία της διοίκησης, με τα όσα δήλωσε στην ΕΘΕ, είναι λογικό να εισρέουν και πάλι ξένα κεφάλαια και δη βραχυπρόθεσμα.

Αλλωστε, σύμφωνα με τη CSFB, ο ΟΠΑΠ αποτελεί ”αγοραστική ευκαιρία” (δες σχετικό θέμα 31ης/10).

Η τάση, όμως, όπως διαμορφώνεται για τον FTSE-20 διευκολύνει το έργο όσων δραστηριοποιούνται ή επανέρχονται δριμύτεροι σε μετοχές του μεσαίου χώρου.

Δεν είναι τυχαίο πως με περιορισμένες συναλλαγές επιχειρείται η διαμόρφωση υψηλότερης τιμής για τον ΟΛΠ στα 14,64 ευρώ, για την ΕΥΔΑΠ στα 7,48 ευρώ, για την Αστήρ Παλάς στα 6,06 ευρώ και στον Ακτωρα στα 3,02 ευρώ.

Ανοδικά συνεχίζουν οι μετοχές του Τηλέτυπου στα 3,70 ευρώ, ο ΔΟΛ στα 3,06 ευρώ και ο Τεγόπουλος στα 1,72 ευρώ.

Διάθεση μόχλευσης, όμως, διαφαίνεται στη μετοχή της Λάμψα, με την προσφορά να τοποθετείται στα 6 ευρώ, ενώ η ζήτηση βγαίνει δύο λεπτά χαμηλότερα στα 5,98 ευρώ.

Για τη μετοχή της Λάμψα, το διάγραμμα των τελευταίων συνεδριάσεων θα λέγαμε ότι παρουσιάζεται ενδιαφέρον.

Στη μετοχή της Αττικάτ οι συναλλαγές προσεγγίζουν πλέον το μισό εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κινείται κατά 7,9% υψηλότερα προς τα 0,69 ευρώ.

Στο Φουρλή η ζήτηση φτάνει μέχρι τα 7,34 ευρώ, στη Spider μέχρι τα 1,22 ευρώ, στην Αλκο μέχρι τα 1,26 ευρώ, στην ΑΝΕΚ μέχρι τα 1,17 ευρώ και στον ΟΛΘ μέχρι τα 9,56 ευρώ.

Στα 2,19-2,22 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Byte, με τη ζήτηση (από τα 2,19%) να μην καλύπτεται επαρκώς.

Στη μετοχή της Byte θα πρέπει να προσεχθεί πως η προσφορά παραμένει ιδιαίτερα φειδωλή, τη στιγμή που η Info Quest φτάνει στα 4,08 ευρώ, η Info Lykos στα 4,30 ευρώ, η δε Unisystems στα 1,74 ευρώ.

Δεδομένου ότι οι συναλλαγές ξεπερνούν στις 13:55 τα 105 εκατ. ευρώ θα λέγαμε πως βρισκόμαστε στην αρχή μίας ”μόχλευσης” χαμηλού κόστους, που μέχρι στιγμής για τον FTSE-20, επικεντρώνεται στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Ενθαρρυντική και η εικόνα που διαμορφώνεται μεταξύ ανοδικών – πτωτικών, με τη σχέση να φτάνει στο περίπου 3 προς 1 στις 14:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v