Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αισιοδοξία... επιτρέπεται!

Με θετικές προσδοκίες, αν και με ισχνά εβδομαδιαία κέρδη, η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Νοέμβριο. Σε επόμενη αντίδραση των χρηματιστηρίων προσβλέπουν Έλληνες και ξένοι αναλυτές, ευελπιστώντας και στη συνδρομή των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με θετικές προσδοκίες ξεκινά από την ερχόμενη Τρίτη ο Νοέμβριος.

Οι αναλυτές, ξένοι και Έλληνες παράγοντες της αγοράς προσβλέπουν σε μία επόμενη αντίδραση των χρηματιστηρίων που θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο το θετικό κλείσιμο των βιβλίων τους για το 2005.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που τα οικονομικά αποτελέσματα διαμόρφωναν θετική τάση για τους βασικούς δείκτες των ξένων χρηματιστηρίων, με το κλίμα να διαμορφώνεται ανάλογα και στη Σοφοκλέους.

Στην ελληνική αγορά, οι θετικές ενδείξεις είναι περισσότερες, κάτι που φαίνεται τόσο από τις θέσεις που λαμβάνουν οι παίκτες στην αγορά παραγώγων όσο και από τη διακριτική στήριξη που ακολουθούν.

Δεν είναι τυχαίο πως η Citigroup κρατά ψηλά στα 37,5 ευρώ τον πήχη για την Εθνική, απορροφάται στο σύνολό της η προσφορά που εκδηλώνεται στον ΟΤΕ, ανακόπτεται η πτωτική φορά του ΟΠΑΠ με αγοραστές από τα 23,2 ευρώ και καταγράφονται υψηλές τιμές έτους για αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ούτως ή άλλως, οι βασικοί δείκτες και οι ισχυρές μετοχές παραμένουν σε διαπραγμάτευση πολύ κοντά στα υψηλά 54 μηνών, τριετίας ή έτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στην περίπτωση που τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου δικαιώνουν τις προσδοκίες των αναλυτών, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μίας επόμενης ανοδικής αντίδρασης, που αυτή τη φορά θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον FTSE-20.

Eίναι επίσης ενθαρρυντική ένδειξη πως οι ισχυροί παίχτες της αγοράς παραγώγων ”βλέπουν” για τον FTSE-20 περιθώριο υπεραντίδρασης.

Με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι θετικές ενδείξεις και εκτιμήσεις, ο Νοέμβριος μπορεί να είναι ένας καλύτερος από τον κατά παράδοση αρνητικό Οκτώβριο, μήνας.

Καλό τριήμερο και προσοχή στην οδήγηση.

Tα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.269 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,68%, ο FT 20 κέρδισε 0,87% και ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 0,85%. Υποχώρησε 0,14% ο Small Cap 80, ενώ αύξηση 0,82% κατέγραψε ο FTSE 140. Ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας υποχώρησε 0,16%.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 1,24%, οι τηλεπικοινωνίες 3,21%, ενώ απώλειες 3,49% σημείωσαν οι κλωστές.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Πουλιάδης (40%), Χαλυβδοφύλλων (33,3%), ΕΛΒΙΕΜΕΚ (27,5%), ΤΕΧΑΠΡΕΤ (26,8%), Microland (24,9%), Logismos (21,3%), Tεχνικές Εκδόσεις (20,9%), PC Systems (20,7%), Προμότα (19,5%) και Q&R (13,5%).

Oι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΕΤΜΑ (προνομιούχες - 12,2%), Δομική Κρήτης (11,3%), ΕΡΓΑΣ (8,6%), Vivere (8,3%), Κλ. Ναυπάκτου (7,5%), ΡΙΛΚΕΝ (7,5%), Σωληνουργία Κορίνθου (6,9%), Τράπεζα Κύπρου (6,8%), ΕΤΜΑ (6,5%), Ιπποτούρ (6,2%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v