Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βλέμματα σε ΟΠΑΠ- SC 80

Παραμένει σε... εκκρεμότητα ο ΟΠΑΠ για τους ξένους, οι οποίοι χθες προχώρησαν σε... προειδοποιητικές πωλήσεις σε άλλους τίτλους του FTSE 20. Θα απαιτηθεί προσπάθεια και επιμονή για να κρατηθούν σήμερα σημαντικές ”στηρίξεις” του ΟΠΑΠ και του SC 80. Συνεχίζεται η κινητικότητα στο μεσαίο– χαμηλότερο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συσσώρευση και σταθεροποίηση προβλέπουν για σήμερα οι ειδικοί της αγοράς. Στο σχετικό θέμα φαίνεται πως βαρύνουσα σημασία εξακολουθεί να έχει για τους αναλυτές η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ.

Εάν μάλιστα οι πωλήσεις των ξένων σε 2-3 τίτλους του FTSE 20 αποτελούσαν... προειδοποιητικές βολές, το θέμα του Οργανισμού θα μπορούσε να έχει ευρύτερη επίπτωση.

Δεν θεωρούμε όμως πως κάτι τέτοιο υφίσταται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Για αυτό και θα επιμείνουμε στην επιβεβαίωση (ή όχι) σημαντικών ”στηρίξεων” της μετοχής του ΟΠΑΠ, του ενδεχόμενου να μην κλείσει χαμηλότερα των 1.800 μονάδων ο FTSE 20 και να μην χαθεί η επαφή του SC 80 με την περιοχή των 535 μονάδων.

Βέβαια, βραχυπρόθεσμα η τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων που τουλάχιστον στην αρχή της ημέρας ξεκίνησαν με οριακά κέρδη σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Η αγορά και ειδικότερα ο μεσαίος – χαμηλότερος χώρος έχει νεότερα για να κινηθεί.

Η κίνηση της Marfin FG ”ανακατεύει την τράπουλα” όχι μόνο στο χώρο των μεσαίων τραπεζών αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αφορά και μέρος των μεγαλύτερων.

Το τι συμβαίνει στο μεσαίο τραπεζικό χώρο, μπορεί, κατά την εκτίμησή μας, να σχετίζεται και με τα μεγαλύτερα ιδρύματα και να μην αποτελεί παράλληλη κίνηση.

Η Marfin Analysis αναβαθμίζει στα 15 ευρώ την τιμή-στόχο για την Intralot, με την εισηγμένη να κερδίζει πόντους όσο καθυστερεί η ένταξη των ελληνικών αγώνων στο Πάμε Στοίχημα. Οι λόγοι είναι προφανείς και θα επιβεβαιωθούν σύντομα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ΟΤΕ, λόγω της μετατροπής του ομολογιακού, ενώ για την Intracom δίνεται από τη Σίγμα χαμηλότερη τιμή στα 4,45 ευρώ.

Κινητικότητα στο μεσαίο – χαμηλότερο χώρο υπάρχει και συντηρείται, μόνο που σήμερα θα χρειαστεί μία καλή –από τεχνικής πλευράς- συνεδρίαση για τον SC 80.

Να κρατηθούν οι στηρίξεις, αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα όσων δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών.

Στα υπόψη θα πρέπει να ληφθούν η αναφορά του ”Χαμαιλέοντα” για την πιθανολογούμενη κίνηση των Άκτωρ – Intrakat στη γειτονική Ρουμανία όπως επίσης και το ότι στον Άκτωρα ανατέθηκε (ουσιαστικά από την πολιτική ηγεσία) η συνέχεια της κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Σημείωση: Άψογη ήταν η χθεσινή διοργάνωση της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο προεδρίας Σπ. Καπράλου στο ΧΑ. Και το κτίριο στην Πεσματζόγλου... κόσμημα.

Ο πρόεδρος του ΧΑ έλαβε έμμεσα πλην σαφώς θέση υποστηρικτική της αρχικής πρότασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο ζήτημα της εφαρμογής του Τ+3. Θα πρέπει όμως, ως πρόεδρος και της ΕΧΑΕ, να γνωστοποιήσει το ταχύτερο δυνατό στους μετόχους τα πιθανά διαφυγόντα έσοδα από την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων.

Εάν κρίνουμε από την πρώτη εκτίμηση, που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και αφορούσε στα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων για το Τ+3, τότε η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο.

Σημείωση 2: Εκτιμάται πως σήμερα – αύριο θα ανακοινωθούν πρόστιμα για την περιβόητη υπόθεση της Ipirotiki. Θέλουμε να πιστεύουμε πως προκειμένου για την Ipirotiki, δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο με την περίπτωση της Δυναμική Ζωή όπου η ποινή ήταν κυρίως διοικητικού χαρακτήρα και αφορούσε φυσικά πρόσωπα.

Καθότι στην περίπτωση της Δυναμική Ζωή ελάχιστα ενημερώθηκε το κοινό για τη στάση των αναδόχων, των θεσμικών και όσων αποδεδειγμένα ρευστοποίησαν μαζικά μετοχές της Δυναμική Ζωή από τα υψηλά των... 6,66 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v